Gode råd fra Heia Nord-Norge

Elisabeth Aspevoll, seniorrådgiver rekruttering i Heia Nord-Norge.

Jobbtilbudet er signert. Hva nå? Her er 5 tips til den viktige pre-boardingen

Har du som arbeidsgiver tenkt over hva et jobbskifte faktisk innebærer for kandidaten som nettopp har signert kontrakt hos deg? Og er du bevisst hvilken påvirkningskraft du egentlig har?

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Vi bruker store deler av den våkne tida vår på jobb, og jobben vår har stor betydning for hvordan vi har det generelt. 

Har du tilstrekkelig fokus på å ønske den nyansatte velkommen til bedriften?

Hva er egentlig pre-boarding og onboarding?

Det er gammelt nytt at det er viktig å prioritere rekrutteringsprosessen for å sikre deg gode kandidater til ledige stillinger. 

Men hvor er fokuset ditt når kandidaten har godtatt jobbtilbudet? 

Startskuddet for pre-boardinga går, og avslutningsfasen av rekrutteringsprosessen er i gang.

Kandidaten har sagt opp sin nåværende jobb, og har noen måneder på å glede seg til å gyve løs på nye utfordringer i bedriften din.

Det du som ny arbeidsgiver gjør i denne fasen av prosessen har mye å si for hvordan kandidaten føler seg tatt imot, inkludert og verdsatt.

Onboardinga starter i realiteten lenge før den nyansatte starter i jobben. Du som arbeidsgiver skal altså ikke bare forberede eksemplarer av personalreglement og oppstartsplan i påvente av at den nyansatte starter i jobben. Hva du foretar deg i denne perioden kan vi gjerne omtale som pre-boarding.

Her må du benytte anledninga og få den nyansatte til å føle seg verdsatt! 

La det formelle vente til seinere. Men hvorfor ikke invitere til en kaffe, lunsj, eller bare «sjekke innom» og høre hvordan det går? Ikke la dette bli tre måneder med øredøvende stillhet som får den nyansatte til å tvile på beslutninga om å skifte jobb.

Hvorfor er pre-boarding så viktig?

Et jobbskifte innebærer i realiteten å utfordre trygghetsfølelsen vår, og følelsen av tilhørighet. Dette kan knyttes til de grunnleggende behovene vi som mennesker har. Maslow omtaler sikkerhet og trygghet som et mangelbehov. 

Først når mangelbehovene er tilfredsstilt vil behovet for utvikling og vekst bli fremtredende; de såkalte vekstbehovene med utvikling, selvrealisering, behov for kunnskap og forståelse med videre. Jobben vår påvirker hverdagen i stor grad, og vil for mange være en del av det som bidrar til trygghet, tilhørighet, forutsigbarhet og sikkerhet.

Mange av oss tilbringer ofte like mye (eller mer!) tid på jobb som hjemme, og vi blir tett knytta til kollegaene våre. 

Et jobbskifte utfordrer altså noe av det vi ser på som trygt og kjent. Vi har tilhørighet til en gruppe mennesker og vi kjenner strukturene, organisasjonen og kulturen.

At du som ny arbeidsgiver prioriterer god pre-boarding vil kunne være avgjørende for hvorvidt den nyansatte får en tidlig bekreftelse på at det aktuelle jobbskiftet var rett avgjørelse. 

Den nyansatte har tross alt valgt å forlate trygge og kjente omgivelser til fordel for det ukjente. 

Å aktivt vise den nyansatte at dere ser frem til at hen starter i bedriften vil kunne gi en form for bekreftelse, og dermed også gi en følelse av trygghet i valget som er tatt.

Pre-boarding vil være med på å tilfredsstille dette behovet for trygghet, i tillegg til behovet for tilhørighet i en ny organisasjon. Dette vil være en super start for å underbygge den nyansattes grunnleggende behov for utvikling. 

Som arbeidsgiver vil du så absolutt at en nyansatt har fokus på vekstbehovene og søker utvikling, kunnskap og forståelse. Det er dette som vil komme deg til gode.

God pre-boarding er et undervurdert verktøy for å inkludere den nyansatte, og å øke motivasjonen til å starte i ny jobb. Selvsagt er det også viktig å sikre at onboardinga ved oppstart og utover er på plass. 

Her må naturligvis formelle rammer med nødvendig informasjon være på plass, i tillegg til at den nyansatte skal inkluderes i de sosiale og uformelle arenaene.

5 konkrete tips: Slik kan du gjøre en god pre-boarding

Jeg har nylig erfart pre-boarding selv, ettersom jeg nylig har vært igjennom et jobbskifte. 

Her er noen tips basert på egne ferske erfaringer. Husk at den uformelle delen av pre-boardinga er minst like viktig som den formelle.

1. Ta kontakt med den nyansatte

La støvet legge seg etter at de formelle tingene er på plass med at kandidaten har signert kontrakt og levert oppsigelse. Send deretter en epost, eller ta en telefon, og si at du ser fram til oppstart. 

Her har du blant annet muligheten til å be om nødvendige opplysninger for lønnsutbetalinger osv. Kanskje snakk litt om oppgavene og ansvaret som er tiltenkt den nyansatte?

2. Inviter på kaffe eller lunsj!

Sett av tid til en teamlunsj og inviter med den nyansatte. Dette er perfekt for at den nyansatte skal kunne bli litt kjent med ansiktene til de nærmeste kollegaene. 

Kanskje det er sol og varmt, og det passer med en fredagskaffe ute?

3. Har dere planlagt aktiviteter for teambuilding..

..så husk å inviter med den nyansatte! Det er ikke sikkert det passer å være med på et teambuildingseminar før oppstart, men det er likevel viktig at du inviterer. Jeg kan garantere at den nyansatte vil føle seg velkommen og inkludert!

4. Kanskje en av kollegaene hos deg kjenner den nyansatte?

I så tilfelle er det supert å om vedkommende inviterer den nyansatte med på noe. Kanskje en kopp kaffe eller en fjelltur sammen med et par av de andre kollegaene?

5. Praktisk informasjon i forkant av oppstart

Ta kontakt ei uke eller to før oppstart og gi litt praktisk informasjon. Den nyansatte lurer garantert på oppmøtetidspunkt, parkeringsmuligheter, kantineordninger, og lignende ting.

Husk å spør om din nye kollega har noen spørsmål i forkant av oppstart!

Powered by Labrador CMS