Gode råd fra Heia Nord-Norge

Marit Nylund, Elisabeth Aspevoll og Madeleine Moe – alle tre rådgivere i Heia Nord-Norge, gir deg sine beste tips til intervjurundene

5 gode tips til jobbsøkere: Slik stiller du best mulig forberedt på ubehagelige spørsmål

Et jobbintervju er som regel en hyggelig seanse. Et møte mellom deg og flere andre interessante mennesker. Men mot slutten kommer ofte de ubehagelige spørsmålene fra arbeidsgiveren. Her er noen tips til hvordan du håndterer dette.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Hvem har vel ikke deltatt i et jobbintervju som tilsynelatende går veldig bra? Det er god tone mellom deg og en mulig arbeidsgiver. Du føler du svarer godt for deg på hvordan du håndterer gitte situasjoner på arbeidsplassen, og du snakker velvillig om din egen erfaring fra tidligere arbeidsforhold, og hvorfor du ønsker å komme deg videre til neste arbeidsplass.

Men så kommer siste fase i intervjuet. Hvilke forventninger har du til en kommende arbeidsgiver? Tidligere har vi i Heia Nord-Norge skrevet at situasjonen er snudd på hodet. Det er arbeidsgiver som må være på tilbudssiden når det kommer til rekruttering av de beste folkene. Da gjelder det for deg å være godt forberedt, og vite hva du trenger i ditt neste arbeidsforhold.

Jeg har spurt flere av mine kollegaer i Heia Nord-Norge om hjelp. Her får du litt hjelp på veien av våre rådgivere som har solid kompetanse på hvordan man lager gode søknadsprosesser.

Har du husket å registrere deg i kandidatbasen vår?

1: Hva forventer du i lønn?

Dette spørsmålet dukker så å si alltid opp under et intervju, om arbeidsgiveren din er en seriøs aktør. Lønn har alltid vært et av de viktigste premissene i et arbeidsforhold, selv om andre krav og forventninger de senere årene nærmest har blitt vel så viktig. Mer om det litt lengre ned.

Partner og rådgiver Kjartan Ridderseth sier at dette er et spørsmål man må forvente å få under et intervju, og at det lønner seg å ha reflektert godt over dette på forhånd.

Kjartan Ridderseth råder deg til å snakke åpent om din egen lønn.

– Man er ikke pliktig til å svare på et slikt spørsmål, men om man er unnvikende til dette temaet vil det nok framstå som litt merkelig. Spesielt om man ikke vil oppgi hvilket lønnsnivå man ligger på, sier Ridderseth.

Han mener at det er helt vanlig å ha en viss åpenhet rundt lønnsnivået i en intervjuprosess, og at man vil skille seg klart ut dersom man ikke ønsker å si noe om eget lønnsnivå.

Seniorrådgiver og rekrutterer Elisabeth Aspevoll mener man også må ha klare forventninger til hvilken lønn man bør ha, og at det kan virke umusikalsk om man ikke ønsker å snakke om dette i et intervju.

– Det er ingenting i veien for at man uttrykker verdien av sin egen kompetanse. Hvis man er aktiv jobbsøker er det ikke uten grunn at man ønsker å bytte jobb, og argumentet med å forhandle lønn veier ikke like tungt som hvis man er en passiv kandidat som i utgangspunktet ikke er på jakt etter ny jobb. I sistnevnte tilfelle har man ofte langt bedre forhandlingskort. 

2: Hvor ser du deg selv om fem år?

Her er et spørsmål som kan avsløre for din potensielle arbeidsgiver hvor lenge du planlegger å være hos dem. Om de får inntrykk av at de kun er et “trinn i stigen” til neste store mulighet, kan det være at de heller velger en annen kandidat.

Dette er en litt komplisert del av intervjuet, men som ellers i samfunnet gjør man lurest i å være åpen og ærlig.

– Fortell om dine ambisjoner, selv om det kan bety at du ikke får jobben. Dersom du viser arbeidsgiver at du har ambisjoner om å vokse faglig, vil arbeidsgiver kanskje strekke seg lengre for å beholde deg over en lengre periode enn du først hadde planlagt, sier rådgiver og rekrutterer Madeleine Moe.

Hun legger til at en strategisk tankegang som har til hensikt å ikke fortelle arbeidsgiver at du planlegger å flytte innen to år, kan være ødeleggende for deg.

– I privat sektor kan man glemme å få jobben dersom man forteller at man har planer om å hoppe videre ganske kjapt, minner Moe om.

Hvilke mål har du satt deg for karrieren? Fortell om dine ambisjoner til din potensielle arbeidsgiver, er rådet fra Marit Nylund.

Rådgiver Marit Nylund er enig, og sier at det beste er å fortelle hvilke mål du har satt deg for egen karriere.

– Å synliggjøre sine egne mål og ambisjoner er bra. Fortell hvilke mål du har satt deg for å få brukt din egen kompetanse i årene framover. Hva vil du bli bedre på, og hvordan vil du utvikle deg for at bedriften skal få god bruk for deg i årene framover, sier Nylund.

Kjartan Ridderseth sier at mange potensielle arbeidsgivere stiller dette spørsmålet, men at de fort setter seg selv i en vanskelig posisjon.

– Spørsmålet blir som oftest stilt, men flere har ikke en organisasjon som er sterk nok til å gi sine ansatte en femårsplan. Man må kunne tilby personlig og faglig utvikling over en tidsperiode på fem år, slik at sjansen for at de blir, er større.

Happy,Mid,Aged,Professional,Business,Woman,Executive,Hr,Manager,Having

Tør du åpne deg opp og være ærlig under jobbintervjuet?

Happy,Mid,Aged,Business,Woman,Manager,Handshaking,Greeting,Client,In

Det kan lønne seg å være ærlig om egne svakheter og ambisjoner om egen karriere

3: Du har snakket mye om dine styrker. Hvilke svakheter har du?

Alle har svakheter, men svært få liker å snakke om dem. Her kreves det en balanse mellom ærlighet og forsiktighet for å unngå å svekke dine sjanser.

Også her gjelder det å være ærlig. Ifølge Elisabeth Aspevoll og Marit Nylund, er det opp til arbeidsgiveren å spille deg sterk på områder der du kanskje ikke har størst kapasitet.

Alle har svakheter, og det er viktig å balansere intervjuet mellom ærlighet og forsiktighet, ifølge Elisabeth Aspevoll.

– Også her er det viktig å være ærlig. Er du et B-menneske, så si det. Kall en spade for en spade, sier Aspevoll.

– Hvis ikke lederen din vet om dine svakheter, så kan vedkommende heller ikke spille deg god. 

Rådgiver Madeleine Moe sier at det er viktig å unngå å gå i en klisjé-felle på dette spørsmålet. Man ender fort med å snike inn skryt av seg selv, når man egentlig skal fortelle hva man ikke er så sterk på.

– Enkelte kan fort komme til å si “Jeg sier aldri nei”, “jeg er perfeksjonist”, eller lignende. Slike svar kan fort tolkes som snikskryt, og ikke et reelt svar, sier Moe.

4: Er du villig til å jobbe mye overtid?

Særlig familiefolk ønsker å jobbe minst mulig overtid og helg. Her gjelder det også å finne en balanse mellom å være ærlig og profesjonell.

– Dette er et dårlig spørsmål, og en arbeidsgiver bør ikke stille dette spørsmålet. Man ender fort i et dårlig lys, sier Kjartan Ridderseth.

Får du spørsmål om overtid under intervjuet? Da bør du være på vakt, ifølge Madeleine Moe.

Dersom han hadde fått dette spørsmålet i et intervju, ville han ha fått et dårlig inntrykk av selskapet.

– Jeg hadde tenkt at her er det store forventninger om MYE overtid. Med tanke på arbeidsmiljøloven kan det tyde på at selskapet er på bærtur. Overtid er ikke noe som er planlagt, men noe som kommer som følge av noe uforutsett, sier Ridderseth.

Både Ridderseth og Madeleine Moe sier at overtid, eller merarbeid er noe som varierer veldig fra yrke til yrke.

– For eksempel så vet en offshore-arbeider godt at man kan havne i en situasjon der det ikke går helikoptre til og fra plattformen, og at man må stå en uke ekstra i jobb. Slik er det ikke i andre yrker, men det er noe man vet på forhånd, sier Moe.

5: Hva ser du på som den største utfordringen i din nye jobb, og hvordan planlegger du å håndtere det?

Her gjelder det å være forberedt. Hvilken stilling er det du har søkt på, og har du gjort det noen tanker om hva som vil kunne dukke opp? Å være godt forberedt på dette, vil gjøre deg selvsikker i din framtoning.

– Igjen: Vær ærlig, vær forberedt, sett deg inn i hvilke arbeidsoppgaver du vil kunne få i din nye jobb, sier Marit Nylund.

På dette punktet mener rådgiveren at det er viktig å være åpen for å ville lære og utvikle seg for selskapets beste.

Er du på jakt etter ny jobb? Se ledige stillinger i Nord-Norge

Vil du snakke med oss om dette eller andre tema? Send gjerne en kort melding:

Les flere gode råd fra oss!

Powered by Labrador CMS