Elisabeth Aspevoll, seniorrådgiver rekruttering i Heia Nord-Norge:

Hvordan viser du den beste versjon av deg selv på jobbintervju? Her er 10 nyttige tips å ta med seg

Som rekrutterer er målet alltid å spille kandidatene gode, også når vi møter dere til intervju. Da kan det være nyttig med noen tips på veien til drømmejobben din.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Kanskje er det lenge siden du har vært på et jobbintervju og føler deg litt «rusten»? 

Eller kanskje du nylig har fullført studier og har vært i flere intervjuer, men lurer på hvordan du kan forbedre prestasjonene dine?

Det er uendelig mange ulike spørsmål som kan inngå i et intervju. 

Det er vanskelig å forutse hva du blir spurt om, men du kan likevel være nokså sikker på at enkelte temaer dukker opp. 

For eksempel er det alltid interessant for en potensiell arbeidsgiver å vite mer om dine samarbeidsevner og motivasjonen din. Hvordan du håndterer uenigheter eller konflikter er også relevante temaer.

På jakt etter drømmejobben i nord? Registrer deg i vår kandidatbase!

Intervjuer gjennomføres svært ulikt, og tilpasses gjerne den enkelte prosessen og stillinga. 

Kanskje legges det opp til en arbeidstest, evnetest eller kanskje en caseoppgave. Det kan gjennomføres i form av et kortere speedintervju, eller som et mer tradisjonelt strukturert intervju. 

Men selv om innholdet og strukturen kan variere, mener jeg du er bedre forberedt hvis du mestrer punktene nedenfor.

1. Forbered deg godt

Sett deg inn i hva jobben går ut på, og hva bedriften i hovedsak arbeider med. Les gjerne litt om bransjen også for å få en bedre helhetsforståelse.

Under intervjuet kan du fort få spørsmål som eksempelvis angår bransjeutfordringer eller kanskje bedriftens konkurransefortrinn.

Du bør også se over utlysningsteksten når du forbereder deg. Kanskje er det elementer der som kan være naturlig å ta med i intervjuet. Det samme gjelder også søknaden din. Vær forberedt på at du kan få spørsmål om noe av det du skrev da du søkte på stillinga.

2. Førsteinntrykket

Ubevisst danner man seg et bilde av noen i løpet av få minutter. 

Dessverre gjelder dette også i intervjuer – selv om førsteinntrykket selvsagt ikke skal være førende når man vurderer kandidater. 

Vær oppmerksom på dette, og være bevisst førsteinntrykket; Vær presis, kle deg pent (men gjerne også behagelig!), ha et tydelig håndtrykk og unngå mumling.

3. Senk skuldrene

Hvis du er av den litt smånervøse typen som fort kjenner på forventninger om å prestere, må du prøve å senke skuldrene. 

Du er invitert til intervju fordi du vurderes å være en aktuell kandidat!

Intervjueren ønsker at du skal vise deg fra din beste side, og ønsker å vite mer om kompetansen din. 

Kryssforhør som intervjumetode er forhåpentlig avviklet for lengst, og de aller fleste har som mål å gjennomføre hyggelige intervjuer!

Hvis du møter oss på intervju, så vil vårt utgangspunkt alltid være at du skal få en god opplevelse!

4. Utbroder svarene dine

Ikke vær redd for gi utfyllende svar. Korte svar gjør det vanskelig å vurdere den reelle kompetansen din, så du må gjerne utdype svarene dine der du føler for det. 

Ved å utdype svarene tar du en aktiv rolle i intervjuet, noe som oppfattes positivt. Hvis du lar deg lett engasjere ved problemstillinger, arbeidsoppgaver eller utfordringer må du gjerne vise det. Engasjement er utelukkende positivt!

5. Tenk gjennom hva som motiverer deg

Mange spør kandidatene hva som er motivasjonen for stillingen. Her er det selvsagt mange svar avhengig av ulike faktorer. For noen er hovedmotivasjonen at de må ha inntekt, mens for andre er det nye utfordringer som kanskje nettopp denne stillingen har. 

Tenkt godt gjennom hva som motiverer deg for jobben!

Nysgjerrig på nye muligheter? Sjekk ledige stillinger her!

6. Bruk erfaringene dine!

Hvis du kan vise til konkrete eksempler eller situasjoner som du selv har opplevd, vil det gi uttelling. Dette viser tydelig at du drar nytte av erfaringa du har opparbeida deg, og at du aktivt anvender erfaringa du har. 

Negative hendelser som du har håndtert på en bra måte må gjerne også tas med, det kan fortelle mye om karakter og verdier.

7. Vær tydelig på dine beste kvaliteter..

I jobbintervju må du tørre å være tydelig på hva du er god til. 

Intervjueren er interessert i lære mer om deg, og er utvilsomt nysgjerrig på hvilke kompetanse du egentlig har. Ikke vær redd for å vise hva du er god for og hvilke verdi du har som medarbeider.

8. ...men vis også ydmykhet

Det er bra om du klarer å vise at du er trygg på deg selv og egen kompetanse, men det er enda bedre hvis du i tillegg viser at du er ydmyk. 

Man blir aldri ferdig utlært, og du vil nødig fremstå som selvgod eller arrogant i et jobbintervju.

Da kommer du mye lengre med å være ydmyk der du veit at du kanskje er noe uerfaren og mangler noe kompetanse. Vis gjerne at du ønsker å bli bedre, og dermed at du også er lærevillig.

9. Unngå negativitet

Hvis du uttrykker deg tydelig negativt om din nåværende eller tidligere arbeidsgiver vil det ikke gi deg særlig fortrinn. 

Intervjueren vil sannsynligvis bli mer usikker på om du også kommer til å snakke negativt om fremtidige arbeidsgivere. 

Hvis du har negative opplevelser fra tidligere arbeidsforhold kan du prøve å finne formuleringer som nøytraliserer. 

Du skal naturligvis ikke lyve, men prøve å juster litt på hvordan du svarer på eventuelle spørsmål. Hvis du ikke ønsker å svare detaljert, er det også helt i orden!

10. Spørsmål du ikke behøver å svare på

Det er en rekke temaer man ikke har anledning til å spørre kandidater om på intervju. 

Dette gjelder temaer som kan være diskriminerende og som av den grunn ikke skal tillegges vekt i en rekrutteringsprosess. 

Du behøver altså i hovedsak ikke svare på noe som angår eksempelvis etnisitet, legning, religion, hvorvidt du er gravid eller om du planlegger å få barn. 

Det kan være betryggende å ha kjennskap til disse temaene, slik at du vet hva du ikke behøver å svare på. 

Vil du snakke med oss om dette eller andre tema? Send gjerne en kort melding:

Les flere gode råd fra oss!

Powered by Labrador CMS