Rekruttert av Heia Nord-Norge

Sigurd Richardsen blir Vadsøs neste havnesjef, og han har store ambisjoner for den viktige havna.

Sigurd (63) har klare visjoner for framtida til Vadsø havn: – Vi må legge til rette for økende turisme

Sigurd Richardsen har jobbet i maritim sektor nesten hele sitt yrkesaktive liv. Nå skal han snart over i rollen som havnesjef i Vadsø, og han har allerede planene klare for framtida til havna.

Publisert Sist oppdatert
Heia! Husk å følge oss på Facebook:

Tidligere i år gikk Vadsø Havn ut og søkte etter sin neste havnesjef. Heia Nord-Norge bistod havna med markedsføring og kanddiatsøk, og stillingen fikk 12 sterke søkere fra hele landet, hvor flere var på intervju.

Samtidig viste løsningen seg å være ganske nært: Valget falt på Sigurd Richardsen. Han har vært en del av havnestyret i Vadsø i en årrekke, og nå skal han gå inn i rollen som havnesjef.

1. oktober forlater han jobben som seniorrådgiver i Fiskeridirektoratet for å lede Vadsø Havn inn i en ny tid.

– HR-avdelinga i Fiskeridirektoratet kom fram til at jeg har vært ansatt i til sammen 32 år, åtte måneder, og noen dager, sier Richardsen muntert.

En god og trygg havn

Foruten en fireårsperiode på begynnelsen av 2000-tallet, da Richardsen var innom oppdrettsbransjen, har han vært flere forskjellige roller i Fiskeridirektoratet siden 1989.

De siste årene har han drevet med analysearbeid av fiskeriene i Barentshavet, hvor han blant annet har jobbet opp mot tjuvfiske og avdekking av falsk innrapportering av fangst. Snart venter en helt annen hverdag for 63-åringen som opprinnelig er fra Mo i Rana, men har bodd hele sitt voksne liv i Finnmark. Nå planlegger han å utvikle havna i Vadsø slik at den får en større og sterkere betydning, blant annet innen turisme.

– Vadsø havn er en geografisk og topografisk god havn, hvor vi ikke har de store og voldsomme sjøene som står rett inn. Tidligere har havna vært orientert mot fiske- og sildoljeindustri, men vi ser at der havna har stort uutnyttet potensial er mot turismen, sier Richardsen.

Han påpeker at de maritime næringene, spesielt fiskeri, alltid vil ha en viktig plass i Vadsø.

– Maritime næringer vil alltid ha en framtid, og vil være en av forutsetningene for bosetning i Vadsø, og på Finnmarkskysten.

Er du også på jakt etter din neste jobb? Registrer deg i vår kandidatbase her

Vil satse på turisme

Richardsen forteller at han ser økningen av turister i hele Nord-Norge, og nevner blant annet klimaflyktninger, fuglekikkere, og personer som reiser både med cruise- og ekspedisjonsskip.

– Turisme blir helt klart viktigere i framtida, og vi er nødt til å være i forkant og legge til rette både havna, og reguleringer slik at det tilpasses det som kommer.

Fiskeri og havbruk har alltid stått sterkt i Vadsø havn

Vadsø

...og det vil det fortsatt gjøre i årene som kommer...

Men nå kan økende turisme få stor betydning for Vadsø

Richardsen mener Vadsø, og forsåvidt andre kommuner i Finnmark, må få på plass en besøksforvaltning som både kan ta vare på naturressursene man besitter, men som også sørger for at turistene får en best mulig opplevelse, samt at de kan ferdes trygt.

– Blant annet tenker jeg at vi kanskje etablere en “trafikklysordning”, med soner som er grønne, gule og røde, hvor turister får full eller begrenset frihet i forskjellige områder. Dette for å kunne ivareta områdene våre, og unngå problemer. Turister trenger å bli fortalt at det ikke er greit å klappe en rein, eller plukke fisk fra fiskehjellen.

Samfunnsengasjert

I tillegg til lang yrkeserfaring opp gjennom mange år, har Sigurd Richardsen også verv i politikken og i forskjellige lag og foreninger. Han har vært fast kommunestyrerepresentant i Vadsø mellom 2015 og 2023, og som nevnt er han allerede en del av styret i Vadsø Havn. Her har han tidligere vært både leder og nestleder, og vil nå være representert i kraft av rollen som havnesjef.

I tillegg kan vi nevne at han har vært innom Sivilforsvaret, lærerrådet og Finnmark Oppdretterlag, for å nevne noe.

Powered by Labrador CMS