Yrkesstolthet, råvarer, ærlighet, og et fritt liv: Simon er prisgitt et helt unikt liv som kjøkkensjef i Lofoten
Å være kokk og kjøkkensjef byr på et hektisk liv, men i Nord-Norge har Simon (34) funnet roen som lar han leve et godt liv. – Folket her har fått meg til å bli.
EspenBless StenbergSenior kommunikasjonsrådgiver og innholdsprodusent i Heia Nord-Norge
Dette er en del av en rekrutterings-kampanje for nettverket LoVe Food. Besøk forsiden her!
For ti år siden tok Simon Liestøl Idsø et viktig valg i livet.
Rogalendingen forlot et glamorøst liv ved en Michelin-restaurant i Oslo for å prøve ut livet i Nord-Norge.
Målet var å være et år eller to for å se om livet her nord er noe som passer for ham. Siden den gang har den erfarne kjøkkensjefen opplevd mer enn de fleste.
Simon Liestøl Idsø fra Stavanger tok et verdivalg i livet. I dag jobber han som kjøkkensjef i Lofoten, og har hytte i Vesterålen.Foto: Privat
Isfjord Radio og Huset i Longyearbyen. Senere tok han turen til Kvitnes gård i Vesterålen, og senere Hattvika Lodge i Lofoten. Flere unike steder som alle har satt spor i et ungt sinn. Gode spor.
– Da jeg bodde i Oslo, fikk jeg høre at det var et helt annet liv i nord. En annen livsstil og levemåte.
Og slik ble det for Stavanger-mannen. I flere år har han levd et friere liv nord for polarsirkelen.Tempoet på jobb er høyt, men likevel føler han seg mer tilfreds når han henger fra seg kokkejakken.
– I storbyen er det travle dager, og jeg var utrolig mettet på det. Her i Lofoten lager jeg mine egne hverdager. Friheten man føler på, gjelder både på jobb og fritid. Man blir selvfølgelig sliten av jobb her også, men likevel er man mer avslappet.
Simon er Michelin-kokken fra Rogaland som søkte etter et bedre liv nordpå...
...og som til slutt fant roen i Lofoten og Vesterålen
Et eget paradis på jord for alle som elsker mat – fra dyrking og fangst, til tilberedning og servering
Foto: Dan Mariner og Hattvika Lodge
Simon har vært kokk siden han var liten gutt.
Han var ikke mange år gammel da han kjente en tiltrekning mot det å lage eksklusiv mat. Gjennom hele oppveksten har råvarene vært viktig for ham.
I Lofoten bor han nærmest midt i matfatet. Når Simon snakker om råvarer og kokkeyrket, lyser det yrkesstolthet av ham. Han er på riktig sted i livet.
– Å ha respekt for råvarene er det viktigste for en kokk. Man skal utnytte råvarene best mulig, minimalisere matsvinnet, bruke naturen og dens ressurser best mulig. Her i Lofoten og Vesterålen har vi tilgang på de aller beste råvarene. Torsken vi fisker her, finner du ikke noe annet sted i verden, sier han.
Respekten for dyrelivet er også stor. Allerede som liten gutt fikk han være med besteforeldrene å slakte en kalv. Simon lærte tidlig seg gamle metoder tidlig. Røyking, salting, sylting, fermentering. Gamle tradisjoner som fortsatt er i bruk.
– Her i Hattvika har vi tatt vare på gamle tradisjoner, og vi bruker dem hver eneste dag.
Men hvordan er det egentlig å flytte fra en storby, eller hjemstedet sitt? Der man har familie og nettverk, og har det trygt og godt. Er det for alle?
– Det kan sikkert oppleves som litt skummelt å skulle flytte veldig langt unna. Man trenger ikke nødvendigvis være en spesiell person for å gjøre det. For mange er det nok å være nysgjerrig og eventyrlysten. I Nord-Norge kan man for eksempel prøve seg en sommersesong, og så dra hjem igjen med fantastiske opplevelser, sier Simon.
I Hattvika, som flere andre serverings- og turistdestinasjoner i Lofoten og Vesterålen (LoVe), har man stadig behov for arbeidskraft. Her har du muligheten til å utvikle deg innen serverings- eller kokkefaget, og skape deg en rikholdig karriere med solid erfaring.
default
Hattvika Lodge – et unikt og moderne sted....
CARA PARKER
Med gamle mattradisjoner som trekker gjester fra hele verden
– I utgangspunktet trenger du ikke mye erfaring fra før. Interesse og personlighet er det aller viktigste. Resten kan du lære av oss. På jobb må du fungere sosialt, og ha lyst til å lære. Samtidig er også vi erfarne åpne for innspill og ønsker. Har du oppskrift på en god dessert, er vi alltid villig til å teste ut.
Kunne du tenke deg å leve et liv som Simon fra Stavanger?
Der du lever tett på storhavet, har fast jobb på en brygge, gårdsbruk, eller et lite hotell i LoVe. Da er muligheten til her. Reiselivet i Lofoten og Vesterålen går nå sammen om en større rekrutteringsprosess for å få flere til å prøve ut det gode liv i Nord-Norge.
Her kan du bli en lokal mathelt, som lever i ett med naturen og dens råvarer, samtidig som du har friheten til å leve mer.
– Råvarene, folkene, friheten. Det å bo tett på folk i Lofoten og Vesterålen er svært spesielt. Du blir sett og ivaretatt fra første stund. Her kommer naboene inn til deg uten å banke på. De henter seg kaffe på kjøkkenet, og slår seg ned i sofaen for å slå av en prat. Naboene er genuint interessert i deg, og vil vite at du har det bra. Slik opplever du ingen andre steder.
Fisherman,Village,,Lofoten,Islands,In,Summer,Time,,NorwayCopyright (c) 2023 xamnesiacx84/Shutterstock. No use without permission.
Vil du bli en av de nye matheltene i LoVe?
If you want to come to Vesterålen and work, email us at post@lovefood.no
Some of the places you can work in Lofoten and Vesterålen:
Aimees Restaurant
Gårdsrestaurant i Vikjord på Valberg med kjøtt, grønnsaker og potet fra egen gård. Mat laget med kjærlighet til gården, handverket og gjestene.
Hva søker vi?
Kokk deltid, men heltid fra 2026.
Kjøttskjærer heltid asap.
Også mulighet for noen som ønsker å jobbe med søtmelk og meieriprodukter i denne sjangren.
Hvorfor jobbe her?
Vi har stort fokus på matproduksjon i et økosystem i oppbygging. Hvis du ønsker å være del av et særdeles hardtarbeidende team som produserer mat på naturens premisser og med utgangspunkt i å utnytte ressursgrunnlaget på gården til det ytterste, så passer du hos oss.
Her blir vi stolte når vi lykkes i å få høyere biodiversitet samtidig som vi produserer sunn og god mat til to– og firbente.
På Quality Hotel Richard With tilbyr vi frokost, lunsj og middag hver eneste dag. I fokus står lokale råvarer med et internasjonalt snitt. Vi serverer alt fra en enkel, men innmari god burger, til smaksmenyer på sjeldne råvarer, og har en av Nord-Norges beste vinkjellere, med blant annet over 200 ulike Champagner.
Hva søker vi?
Faste ansatte og deltidsstillinger
Hvorfor jobbe her?
Arbeidshverdagen er variert og spennende. Vi tilbyr konkurransedyktige arbeidsbetingelser i et godt arbeidsmiljø. Her er dessuten gode muligheter for å utvikle seg faglig. Jobber du hos oss, nyter du dessuten godt av å være en del av Strawberry, med flust av rabatter og tilbud for ansatte.
Einar Hallstensen catering ligger i vakre Henningsvær. Selskapet driver med catering, events og har en a la carte-restaurant i Henningsvær.
Hva søker vi?
Kokk
Servitør
Hvorfor jobbe her?
Hos Einar Hallstensen catering får du anledning til å jobbe med erfarne kokker, som benytter seg av lokale råvarer fra Vesterålen og Lofoten. Cateringselskapet skreddersyr etter kundenes ønsker, og du får være med og lære av de aller beste på sitt felt.
Holmen er et lite hotell med restaurant og aktiviteter. Vårt mat og drikkekonsept har sterke røtter i stedets historie og omgivelser. Våre menyer er respektfullt designet rundt råvarer som er produsert i regionen, sammen med lokale vekster og det som kan høstes fra både land og hav. Vi håper vi er en god formidler av lokal kultur og historie, og har fokus på regenerative prinsipper.
Hva søker vi?
Resepsjonister
Renholdere
Servitører
Kokker
For alle stillinger søker vi både deltids- og heltidsansatte.
Hvorfor jobbe her?
Vi er en spennende og innovativ bedrift med regenerativt fokus. Holmen deltar i samarbeidsprosjekter som gir internasjonal innsikt. Flat organisasjon med rom for forskjellighet. De ansatte som ønsker det, har stor mulighet til personlig utvikling. Nærområdet og naturen rundt oss er integrert i drift.
Kontaktinfo:
Kontakt Holmen via deres rekrutteringsportal på deres nettsider.
Hattvika Lodge
FANGST er en restaurant ved Hattvika Lodge, med Nordic Fine Dining konsept, og tilbyr to forskjellige menyer: en sesongbasert smaksmeny og en daglig 3-retters meny. Begge menyene er basert på nordiske smaker med stor vekt på lokale råvarer fra Lofoten.
Hva søker vi?
Kokker, sesong og helårs
Servitører, sesong og helårsansatte
Hvorfor jobbe her?
Hattvika Lodge er et av de fremste anleggene for aktive gjester i Lofoten-regionen. For å ta teamet vårt til neste nivå ser vi etter erfarne og motiverte kandidater. Hattvika Lodge er et pulserende sted som tar imot 13.000 gjester årlig. Hvis Arktis er attraktivt for deg så er vår restaurant FANGST et flott sted å fortsette å utforske, og teamet på Hattvika er en stor familie.
Kvitnes Gård er en unik matdestinasjon i Vesterålen, der gårdsdrift og gastronomi smelter sammen. Midt i den nordnorske naturen driver Halvar Ellingsen og Katrine Kvitnes en restaurant og gård basert på bærekraft, sesong og egenproduksjon. Her høstes råvarene fra fjell, fjære og jorder like utenfor døra – og alt tilberedes med respekt for naturen og tradisjonene.
Hva søker vi?
Servitører
Vinkelner
Kokk
Renholder
Gårdsarbeider
I alle stillinger søkes det etter både sesong- og helårsansatte.
Hvorfor jobbe her?
Kvitnes gård er noe helt unikt og eget. Gården driver både med dyrking av råvarer, dyrehold, og restaurant. Eierne har høye ambisjoner på alt de gjør, og lar de ansatte utfolde seg på arbeidsplassen.