Bo og leve i Nordreisa i Nord-Troms

Porten inn til kommunesenteret Storslett i Nordreisa.

Nordreisa – en del av et sammensveiset arbeidsmarked på tvers av flere kommuner

Sammen med nabokommunene Lyngen, Kåfjord, Skjervøy og Kvænangen, danner Nordreisa en felles arbeidsmarkedsregion i Nord-Troms, der reisetiden ikke er mer krevende enn at det er godt mulig å pendle.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Visit Lyngenfjord

Disse kommunene har til sammen 13500 innbyggere, der Nordreisa er den største med 4800, med tettstedene Storslett og Sørkjosen, som har vel rundt 1700 innbyggere og er det tettest befolkede delen av regionen. Av kommunens yrkesutøvere har 22 prosent arbeid utenfor kommunen, det vil si at det daglig pendler over 500 arbeidstakere inn og over 200 ut av Nordreisa.

Sjømat og reiseliv

De fleste arbeidsplassene i Nordreisa finner du innenfor offentlig administrasjon og tjenestevirksomhet, og dernest reiseliv. Deretter kommer varehandel og hotell- og restaurantvirksomhet. 

Jordbruket har de senere år mistet en del av sin betydning, mens etableringer innen oppdrett, pluss de tradisjonelle fiskeriene - med fiskeproduksjonsanlegg i bygdene Rotsund og Hamnnes – er blitt stadig viktigere. Industrivirksomhet finnes i mindre grad i Nordreisa, og er da hovedsakelig knyttet til virksomhet innen bygg- og anlegg, kraftproduksjon og vannforsyning.

På jakt etter ny jobb? Registrer deg i vår kandidatbase

Reisaelva

Elven Reisa gir ikke bare navnet til kommunen, men skjærer gjennom den og er det dominerende landskapstrekk i Nordreisa. Den er varig vernet og gir grunnlag for et så rikt laksefiske at du finner laks i kommunevåpenet. 

Friluftslivet står sterkt i Nordreisa

Og reindrift har alltid vært en del av kulturen

Følger du den 120 kilometer lange elva fra øst mot vest, får du et godt inntrykk av det varierte landskapet som har lagt premissene for livet og menneskene her. 

Elva har sitt smale utspring i innsjøen Jaisjavri i øst, snor seg gjennom et canyonlandskap i Reisa nasjonalpark med de to fossene Mollisfossen og Imofossen, før den bredder seg ut ned til Reisafjorden. Det er her ved fjorden de fleste har valgt å bosette seg, i de to tettstedene Storslett og Sørkjosen, fem kilometer fra hverandre.

Sterkt sentrum

Storslett er kommunesenteret og i Sørkjosen ligger regionens eneste flyplass, og derfra tar det bare 25 minutter å komme seg til Tromsø og stamrutenettet. Sammen utgjør de det tettest befolkede området i Nord-Troms. 

Beliggenheten ved E6 betyr at det er gode kommunikasjoner nordover og sørover, og i dette området finner du skoler, barnehager og idrettsanlegg, i tillegg til butikker og restauranter. Nordreisa har fire kommunale barnehager og tre private, både i sentrum og spredt i kommunen der folk bor. 

Fem fine lenker å sjekke ut:

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Nordreisa?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Nordreisa har sin kulturskole og kulturscene, i tillegg til idrettsanlegg, svømmehall og kino. 

Det finnes ungdomsklubb, samt en rekke lag og foreninger som til sammen byr på et rikt fritidstilbud. 

Pluss alt hva naturen har å by på.

Og hvordan kommer man seg hit?

Sørkjosen har den eneste flyplassen i Nord-Troms og flytiden til Tromsø er bare 25 minutter. 

Nærmeste hurtigruteanløpssted er Skjervøy. Tettstedene Storslett og Sørkjosen ligger ved E6. Derfra fører riksvei 866 nordover gjennom en undersjøisk tunnel til Skjervøy. Fylkesvei 865 går fra Storslett opp Reisadalen til Saraelv. På litt over to timer kjører man til Kilpisjärvi i Finland.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Nordreisa og Nord-Troms

  • Hvor?

  • Hva?

I 2024 bygges det en ny skole, og i alt er det fem grunnskoler. Èn av regionens to videregående skolene finner du på Storslett.

Offensivt reiseliv

Reisa nasjonalpark ble etablert i 1986 og er et utgangspunkt for mektige naturopplevelser, enten det er heftige fossefall, jakt og fiske, elveturer eller fjellvandring opp mot 1300 meter. Fra nasjonalparken fortsetter stien videre oppover dalen og blir en del av den såkalte Nordkalottruta, en 800 kilometer lang merket sti i grensetraktene mellom Norge, Sverige og Finland, helt fra Sulitjelma i sør til Kautokeino i nord. 

Nasjonalparken er også motoren i utviklingen av det lokale reiselivet. Dette er et reiseliv på offensiven, der det investeres og satses. Også i spektakulære bygg som i seg selv trekker besøkende. Overnatting, restauranter og utvikling av gode opplevelser legger samtidig det økonomiske grunnlaget for et voksende antall underleverandører. 

Her får du opplevelser utenom det vanlige, for eksempel overnatting inne i en iglo der du kan beundre nordlysets spill gjennom glasstaket. Hvis du ikke heller vil ta en tur på Reisafjorden for å se på midnattsola.

Vekst og utvikling

Det investeres i Nordreisa, både med offentlig og privat kapital. Kommunen bygger ny skole og infrastrukturen er fullt på høyde med andre steder i Troms, noe som også gjør at Nordreisa klatrer kraftig på det såkalte Kommunebarometret. 

Befolkningsutviklingen er stabil, og innbyggertallet har økt litt de siste 50 årene. Flyplass og gode kommunikasjoner bidrar ytterligere til at det er lov å mene at Nordreisa har posisjonen som navet i denne delen av regionen. 

De naturgitte forutsetningene er forvaltet på en god måte, og den positive utviklingen innen reiseliv fortsetter - og det er en gryende optimisme å spore.

Powered by Labrador CMS