Bo og leve i Senja i Troms

Norge i minityr. I Senja kommune får du alt du trenger for å ha et godt liv.

Folket, fisken og fjellene – denne regionen har fått mer enn de fleste

Jo, Senja har fått mye gratis fra naturen, men har forvaltet sine fortrinn med hode og hjerte. Et Norge i miniatyr omtales Senja ofte som.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Visit Senja

Det gjør Senja til et av Nord-Norge mest spennende steder å leve livet. På Senja er folk flinke til å ta mulighetene - og optimalisere dem. Naturlige fortrinn er foredlet, fundamentet er bygd ut og forsterket med nye næringer som gir ny optimisme.

Havet og viljen

Tradisjonelt er det nærheten til fiskefeltene som har gitt grunnlagt for at det kunne bo og leve folk på Senja. I disse værharde områdene ble folket tidlig innprentet en vilje og en evne til å høste av rikdommene havet kunne gi, men de fikk også en sunn respekt for hva havet kunne ta. Fiskeriene ga grunnlaget for flere lokale og offensive bedrifter med solide tradisjoner for å balansere mellom langsiktighet og evnen til å gripe de mulighetene som dukket opp.

Tradisjon og nyskaping

I dag er Sjømatklyngen Senja et viktig og veletablert samarbeidsorgan for rundt 50 av slike bedrifter i regionen, et samarbeid som samler virksomheter innen de tradisjonelle fiskeriene og fra den «nye» næringen havbruk. 

Ofte med moderne konsern som favner begge næringer. Denne tilgangen og produksjonen av fisk – enten det er rett fra havet eller fra laksemærene – gir grunnlag for nye bedrifter og andre kompetansearbeidsplasser innen fiskeindustri, marin ingrediensindustri, salg og eksport av sjømat.

Lokalpatriotisme

Målt i verdiskaping innen fiskeri, akvakultur og fiskeindustri er Senja Norges største sjømatkommune. Og i motsetning til mange andre små kommuner langs kysten av Nord-Norge, er flere av de største og viktigste aktørene i sjømatnæringen, de som både driver med fiskeri og oppdrett, ennå eid lokalt. 

På Senja er det kort vei mellom aksjer og millionærer på den ene side, til aktiv samfunnsrolle og lokalpatriotisme på den andre. Så kort at det er to sider av samme sak. I hverdagen på Senja betyr det at næring er politikk, og politikk er næring. 

Da er veier, kommunikasjoner og tilgangen på strøm noe alle må være opptatte av. Fordi det er avgjørende for det livet du skal leve her.

På jakt etter ny jobb? Registrer deg i vår kandidatbase her

By i vekst

Senja kommune består av sju tettsteder, der kommunesenteret Finnsnes, med sine 4900 innbyggere er det største, og Silsand (1600 innbyggere) det nest største. Resten av de 15000 innbyggerne er spredt på bygder og fiskevær som Gryllefjord, Gibostad og Husøy. Fra 1970-tallet har Finnsnes utviklet seg til å bli et regionsenter for Midt-Troms - gjennom sine private og offentlige tjenestetilbud, samt bedre kommunikasjoner. 

Male,Fisherman,Holding,A,Huge,Fish,Cod.,Norway,Fishing,Tourism.

Senja er torskens rike...

View,From,Beautiful,Segla,Mountain,,Senja,,Norway

...og utgangspunktet for spektakulære turer i skog og fjell...

Finnsnes,In,Troms,County,,Norway.

...samtidig som byen Finnsnes tilbyr deg det urbane

Finnsnes er blitt et midtpunkt for handel, utdanning, administrasjon, industri og service. Kommunen er også den femte største industrikommunen i Nord-Norge. Rundt store industriselskap og motorer som Finnfjord AS, med sine 150 ansatte, har det grodd en sterk leverandørindustri og ikke minst en offensiv gründerånd som resulterer i spennende nye arbeidsplasser. 

Dette har gitt Finnsnes en befolkningsvekst på 35 prosent i perioden 2000-2023.

Toppturer og topprodukter

Det er også i denne perioden Senja har utviklet en ny næring. Med sin natur har øya alltid tiltrukket seg turister, men det er først de senere år dette har utviklet seg til profesjonell næringsvirksomhet i et sånt omfang at det har fått betydning for vekst, utvikling og arbeidsplasser i kommunen. 

Senja er blant topp 10 i landsdelen når det gjelder reiseliv målt i sysselsetting og verdiskaping, på grunn av sin rike tilgang på alle de produktene som kan selges til turister; historien, nordlyset, havet og fjelltoppene. 

Når man pakker dette inn i et stadig bredere tilbud av opplevelser, enten det er hundeslede, havfiske, trugeturer eller fjellturer, så blir dette populære og spektakulære opplevelser som skiller seg ut – selv i nordnorsk reiselivssammenheng. Og det gir lokalbefolkningen et nærområde med fantastiske rekreasjonsmuligheter.

Region i utvikling

Skole og barnehagetilbudet på Senja følger bosettingsmønsteret, med 20 barnehager og 14 kommunale skoler, pluss noen private skoler – og i tillegg flere videregående skoler. Men denne regionen har mer å by på. 

Studiesenteret Midt-Troms AS driver utdanning i regionen i samarbeid med høyere utdanningsinstitusjoner, noe som gir større mulighet til videreutdanning og kompetanseutvikling enn de fleste andre steder i Nord-Norge. 

Dessuten er det et samarbeid med Næringshagen Midt-Troms som gir bedrifter og nyetablerere i tilgang til rådgivning, kompetanseheving og støtte, mens Trainee Senja er et regionalt program utviklet for å rekruttere nyutdannede. Senja har tatt mulighetene og er en region i rask utvikling.

Fire fine lenker å sjekke ut:

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Senja?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Senja har gode idrettstilbud og du kan forsyne deg av et rikt og mangfoldig kulturliv med flere kulturhus og kinoer, som hele året arrangerer konserter, forestillinger og arrangementer. 

Naturen gir mange fritidsmuligheter, blant annet nasjonalparken Ånderdalen og i tillegg finnes det flere festivaler og større kulturarrangementer.

Og hvordan kommer man seg hit?

Finnsnes er det viktigste kommunikasjonsknutepunktet og all veitrafikk mellom Senja og fastlandet går over Gisundbrua. Fra Finnsnes fortsetter fylkesveg 86 sørøstover til E6 og stamruteflyplassen på Bardufoss (kjøretid 40 minutter), med direkteruter til Oslo. Finnsnes har anløp av hurtigbåt og Hurtigruten, sørover til Harstad og nordover til Tromsø. Kjøretiden til Tromsø er ca 2 t og 30 minutter og Harstad ca 3 timer.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Senja i Midt-Troms

  • Hvor?

  • Hva?

.

Powered by Labrador CMS