Bo og leve i Saltdal i Salten

Bryggene på Rognan vitner om en historie innen fiskeri og skipsfart.

Saltdal er en vandring gjennom nordnorsk industrihistorie

Å ta vare på hverandre sitter i ryggmargen, og de kaller seg for «mulighetenes kommune».

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Saltdal Kommune

Se for deg en lang dal, innrammet av høye, bratte fjell. Gjennom dalen renner «Dronninga i Nord», Saltdalselva. Laksen spretter, og langs elvebredden får man følelsen av å oppleve ekte villmark. Elva renner ut i Saltdalsfjorden på Rognan, Saltdals kommunesenter.

Sterk kulturarv

Det er like nord for polarsirkelen at vi finner Saltdal. Kommunen ligger i Indre Salten i Nordland, i den innerste delen av Skjerstadfjorden og har rundt 4800 innbyggere. Her finner vi et ressurssterkt og levende samfunn med en rik kulturarv.

Kanskje er det derfor at «saltdalingene» er kjent for å være et stolt folk? De er gjestfrie og inkluderende, opptatt av tradisjoner, og gjerne kjent med bygdas historie.

Kommunen er hjemplass for Trygve Hoff, artisten og tekstforfatteren som blant annet står bak den enorme Nordnorsk julesalme. Realityprogrammet «Alt for Rognan» gikk på TV i 2006, og året etter vant de Gullrute for årets reality.

Gullrute fikk også skuespiller Lena Os Ellingsen for sin rolle i NRK-serien Himmelblå. I tillegg er Saltdalshytta Norges største hytteprodusent.

Mini-Bergen

Vest for elveutløpet på Rognan finner vi de over 100 år gamle bryggene, som gjerne blir kalt en miniversjon av bryggene i Bergen. Fortsatt er det bygg og anlegg fra båtbyggertiden som er intakte, og det inviteres til en historisk vandring langs fjæra, gjerne i midnattssol. Det sies at båtbyggermiljøet var Norges største.

På Blodveismuseet, som ligger på Saltdal Bygdetun, kan man lære om krigsfangene som blant annet skulle bygge vei og jernbane under krigen. Det er ikke uten grunn at vi i dag kaller denne veien for blodveien.

Ved krigens slutt var Saltdal den kommunen i landet med flest krigsfanger, og i museet kan man lære om det brutale, men også det som omhandler saltdalingene som gjorde sitt beste for å hjelpe.

Det er altså mye kultur å oppleve, og ta del i. Dugnadsånden er stor, og på Rognan finner vi kunstgressbane, idrettshall og samfunnshus.

Rognan,Historic,Wooden,Colorful,Storehouses

Gjør deg klar for en historisk vandring på Rognan...

Waterfall,On,The,Saltfjellet,Mountain,Pass,(on,Road,E6),,Norland

...eller i spektakulær natur på Saltfjellet

Høyteknologisk produksjon

Kommunen har to barne- og ungdomsskoler, på Rognan og Røkland. Av barnehager er det flere å velge i. Det er videregående skole både med yrkesfaglig og studieforberedende linjer. Skolebuss og pendlertog gjør det mulig å velge andre linjer på Fauske videregående skole, eller ta universitetsutdanning ved Nord Universitet i Bodø.

At det finnes spennende arbeidsplasser i Saltdal, er det liten tvil om. For eksempel er det produsert spesialtilpassede fiberoptiske kabler for elvebunnen i Amazonas på Nexans på Rognan, noe som har gjort internett tilgjengelig for 1600 skoler langs Amazonaselven.

I tillegg finner vi blant annet Saltdalshytta og Hepro. Sistnevnte produserer tekniske hjelpemidler, og er blitt en vekstbedrift og viktig aktør på det nasjonale markedet. Også innen fiskeoppdrett og kraftproduksjon finner vi mange spennende arbeidsplasser.

Sjel så det holder

Det er under arrangementene Rognandagene og Trebåtdagene vi ser det aller best: Kommunen har sjel. Det er ikke uten grunn at folk strømmer til det lille tettstedet, år etter år. For det er noe eget ved den gamle trebebyggelsen som reiser seg som en vegg mot det blå. Og for den som vil besøke kommunen for å få en smakebit av alt dette, kan vi anbefale Rognan hotell. Frokost på kaikanten er et must.

Så fikk vi sagt det.

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Saltdal?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Det er flere aktive idrettslag i Saltdal. Rognan IL har både ski, håndball og turn, mens Saltdalkameratene og IL Vinger står for fotballen. Det er egen flyklubb, og Saltdalselva må også nevnes. 

Nasjonalparksenter har besøkssenter på Saltfjellet. Nabokommunen Beiarn har festivalen Villmarksdagan hver sommer, og for den mer musikkinteresserte har Fauske og Bodø flere festivaler med velkjente artister. Gata- , Parken- og Oppturfestivalen, for eksempel. I tillegg er det museer, deriblant Blodveimuseet.

Og hvordan kommer man seg hit?

Rognan i Saltdal ligger 8 mil fra Bodø, nærmeste storby og lufthavn. Fra Bodø går det både tog og buss.

Bodø Lufthavn har flere daglige avganger til flere byer i landet med både SAS, Norwegian og Widerøe.

Nordlandsbanen sørover har flere stopp i kommunen, og det går både dag- og nattog til Trondheim.

Fra Sverige kommer man på Rv 77, og det er ca. 2,5 times kjøretur fra Arjeplog, nærmeste svenske by.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Saltdal i Salten.

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS