Bo og leve i Kåfjord

Kåfjord ligger vakkert til i Lyngenfjorden i Nord-Troms.

Kåfjord er stedet hvor kulturene møtes, og smeltes sammen i fjellriket

I Nord-Troms-kommunen Kåfjord er det spredt bebyggelse og god plass. Her møtes en rekke forskjellige kulturer mellom alpelandskapet i Lyngenfjorden. 

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:

Hvis det er urbanitet og kaffe latte du er ute etter, er kanskje ikke Kåfjord stedet å stoppe. Livet her skjer på naturens premisser, i et landskap der du kan finne den store roen og det er god plass mellom folk og hus.

Kontrastene

Fjellriket Kåfjord er kontraster. Det er kystlinje og fiskeri, men mest innland og fjell. Det er vannkraft og uberørt natur. Det er dype daler, og slake lier - og grense til Finland. Det bor ikke så mange i denne kommunen, rundt 1900 innbyggere – og de bor i alle fall ikke tett. De tre største bygdene er Manndalen og Birtavarre, og kommunesenteret som er Olderdalen.

Pendling

Her er primærnæringene fremdeles viktige, men Kåfjord kommune er den største arbeidsgiveren. Sauehold gjør at jordbruket står sterkt, mens fiske er gått noe tilbake. Derfor er etableringen av lokale oppdrettsanlegg en viktig utvikling som også bidrar til noe industri. Kåfjord er også den fjerde største vannkraftkommunen i Troms. Overkommelige avstander til nabokommunene gjør at hele 32 prosent av den yrkesaktive befolkningen i Kåfjord pendler ut av kommunen for å jobbe.

Tre kulturer

I Kåfjord møtes tre kulturer; den samiske, den kvenske og den norske. På nordsamisk er kommunenavnet Gáivuotna og på kvensk Kaivuono. Store deler av befolkningen her er kvener og samer og kommunen ble i 1992 innlemmet i forvaltningsområdet for samisk språk. Det innebærer at norsk og samisk er sidestilte språk. De som henvender seg på samisk språk til et offentlig organ, har i disse kommunene og fylkeskommunene krav på å få svar på samme språk. I 2016 fikk Kåfjord kommune godkjent sin søknad om kvensk kommunenavn og dermed bærer kommunen offisielt et trespråklig kommunenavn.

Kulturfestivaler

Dette kulturelle møtestedet setter farge på en rik lokal håndverkstradisjon og får også uttrykk i kunst og kultur. Folkefesten Riddu Riđđu ble startet i 1991 og arrangeres hvert år i Kåfjord - en internasjonal urfolksfestival med musikk, litteratur, scenekunst, film og seminarar på programmet. Paaskiviikko, de kvenske kulturdagene i Nord-Troms, har en desentralisert struktur med arrangementer i alle de seks kommunene i Nord-Troms – også i Kåfjord.

Ski,Touring,In,Kford,,Northern,Norway.,Lyngen,Alps,In,The

Kåfjord er et eldorado for friluftsinteresserte som elsker toppturer på ski eller til fots

Kommunesenteret Olderdalen er et flott utgangspunkt for alle som vil flytte til regionen

Innlandsklima

Selv om Kåfjord har en lang kystlinje ut mot Lyngenfjorden er det fjell og innland som gir området sitt særpreg. Mer enn 75 prosent av kommunens areal ligger høyere enn 600 meter over havet Høyest når fjellene i området mellom Manndalen og Kåfjorddalen, der Isfjellet rager aller høyest med sine 1375 meter. Isfjellet har også to mindre breer på nordsiden. Innlandsklimaet gir kjølige vintre og varme somre, og lange perioder med stabilt vær.

Vekst i reiseliv

Klima og natur har de senere år gitt grunnlag for vekst i lokalt reiseliv, der flere bedrifter har bygd opp et variert tilbud av kultur- og naturbaserte reiselivsprodukter. Skal få sett mer av Kåfjord og omgivelsene, må man opp i høyden. Spåkenes er en anbefalt utsiktsplass som gir deg 360 graders utsyn, panoramautsikt over havet og en helt åpen horisont. På andre siden av fjorden ligger de mektige Lyngsalpene, denne 80 kilometer lange og imponerende fjellrekken som er et yndet turområde både sommer og vinter.

Strikkhopp og nordlys

Reiselivet i Kåfjord tapper av det naturen byr på av seg selv, og legger i tillegg til rette for nye opplevelser, for eksempel strikkhopping fra Gorsabrua over et fossejuv på 153 meter i Kåfjorddalen. Merking av turstier og sykkelveier har åpnet naturen for enda flere, og gjort terrenget mer tilgjengelig. Polarhimmelen, nordlyset, guidete gruveturer i Birtavarre, toppturer og arktisk bad venter på den som tar turen til fjellriket

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Oppslagstavla i Kåfjord er et fint sted å starte om du vil vite mer om kommunen
  2. På kommunens egne nettsider finner dere mye informasjon om Kåfjord.
  3. Visit Lyngenfjord bidrar med informasjon om fritidstilbud i regionen.
  4. Nav Arbeidsplassen: Her finner du ledige stillinger.
  5. Kåfjords egen kjøp og salg-side på Facebook har over 5000 medlemmer.

Hjelp, hvor finner jeg et sted å bo?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Selvsagt har Kåfjord sine kor, sine idrettslag og grendelag. I den varierte naturen er det store muligheter for å dyrke friluftslivet, og det er da også dette som trekker besøkende til Kåfjord. 

Man kan vandre i fjell og langs fjord, og for de som ønsker organisert aktivitet, så kan man blant annet gjøre luftige strikkhopp fra Gorsabrua. 

Kåfjord har sin egen fiskefestival, men er mest kjent som vertskap for Riddu Riđđu – den aller viktigste samiske kulturfestivalen.

Og hvordan kommer man seg hit?

E6 slynger seg langs fjorden fra sør til nord gjennom hele kommunen. Fra denne fører fylkesveier opp Manndalen (fylkesvei 331 og fylkesvei 332) og Kåfjorddalen (fylkesvei 333). 

Fra Oderdalen går bilferge over fjorden til Lyngseidet. Herfra går riksvei 91 vestover til Tromsø. Dette er korteste forbindelse mellom Nord-Troms og Tromsø, og tar to og en halv time å kjøre. Tromsø er også nærmeste flyplass.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Kåfjord i Nord-Troms

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS