Bo og leve i Skjervøy i Nord-Troms

Værret som lokalbefolkninga kaller kommunesenteret i Skjervøy. I hjertet av øykommunen er sjømatnæringa sentral.

Skjervøy er øyriket der fjordene møtes og verdiskapningen fra havet er stor

I fiskerikommunen Skjervøy er verdiskapingen på sjømat 600.000 kroner pr innbygger.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Skjervøy Kommune

Der fjordene Kvænangen og Lyngen møtes, ligger det et øyrike. Der finner du Skjervøy, som på norrønt er «skerfr», og kan oversettes med naken fjellgrunn. De svært berglendte øyene med sine med høye topper forteller hvorfor, med mektige Store Kågtinden som det høyeste punkt, 1230 meter over havet. Begrepet «tre stammers møte» brukes ofte om kulturen rundt Lyngenfjorden, der samer, nordmenn og kvener alltid har levd av det naturen kunne gi - side om side. Dette er et samkvem som har hatt sterk påvirkning på stedsnavnene, språket, tradisjonene og levemåten.

Skjervøy på Skjervøya

Apropos stedsnavn; man sløser ikke unødig med dem. Tettstedet Skiervvá – Skjervøy - har ca 2500 av de rundt 2800 innbyggerne i kommunen med akkurat samme navn. Skjervøy – tettstedet – ligger for sikkerhets skyld på Skjervøya. Folketallet i Skjervøy vokste helt frem til 1980, men gikk deretter noe tilbake. Rundt århundreskiftet stoppet denne nedgangen opp, og kommunen hadde i tiårsperioden 2012–2022 et relativt stabilt folketall. I kommunesenteret finner du rådhus, helsevesen, idrettsanlegg og alle de andre offentlige funksjoner man kan forvente i en liten nordnorsk kystkommune. Korte avstander gjør det greit å pendle til nabokommunene og et enda bredere arbeidsmarked.

Kort vei alle veier

Å være en liten og kompakt kommune gir også noen fordeler, og i Skjervøy finner man nesten all infrastruktur på ett sted. Den splitter nye barnehagen åpnet i 2020, og kommunens éne skole ligger på tettstedet, og så er det et oppvekstsenter på Arnøya. På Skjervøy finnes kommunens videregående skole, og her er også et kompetansesenter som tilbyr studietilbud på universitetsnivå. Her er det er fullt mulig å ta utdanning samtidig som man er i jobb. Skervøy har en sterk fiskeindustri, noe som gjør det naturlig at fagskolen i Troms sin avdeling for prosess- og næringsmiddelfag ligger akkurat her.

Fra fjell til fjære

Den robuste og varierte naturen, med sine høye fjell, gir et godt utgangspunkt for de som virkelig vil ha noe å strekke etter når de er på tur. Øyene Kågen og Uløya er kjente toppturdestinasjoner, og trekker entusiaster fra hele verden som kommer for å oppleve skikjøring – fra fjelltoppen til fjærsteinan. De som kjenner en dragning mot sterke naturopplevelser kan unne seg en tur til disse øyene og disse fjellene, som ikke bare byr på fantastiske skiopplevelser, men like fine sommerturer. Her finner man også Jøkelfjordbreen, turterreng for store og små, man kan drive havfiske eller kanskje dra på hvalsafari dersom silda har lokket knølhval eller spekkhoggere til området.

Orca,Killer,Whale,(orcinus,Orca),Spotted,At,Whale,Watching,Outside

I Skjervøy er du alltid tett på naturen

The,Lovely,View,On,Skjervy

Mulighetene er mange – enten du vil på tur....

Aurora,Borealis,Above,The,Port,Of,Skjervy

Eller du bare vil nyte livet i sentrum av kystbyen Skjervøy

Voksende reiseliv

Det er primært friluftsliv og naturbasert turisme som trekker de tilreisende til kommunen, og har gitt grunnlag for flere nye reiselivsbedrifter og flere arbeidsplasser. På Seppalatunet kan man lære mer om den verdenskjente hundekjøreren Leonhard Seppala. Sommerstid kan du overnatte i den velkjente hengekøyeparken, bare med selskap av midnattsola – og kanskje en måse eller to. Og skulle du være blant de aller tøffeste kan du gjøre den samme overnattingen for eksempel en frisk vinternatt i februar - da med nordlys på nattbordet.

På jakt etter ny jobb? Registrer deg i vår kandidatbase her.

Fisk, fisk og fisk

Men for å forstå hva Skjervøy egentlig dreier seg om, så er stikkordet fisk. Fisk fra havet. Fisk fra oppdrett. Sjømatproduksjon - og servicenæringen som oppstår rundt denne, er grunnmuren i dette lokalsamfunnet. I de senere årene har fiskeoppdrett og smoltproduksjon fått stadig større betydning. Hvert år sendes det sjømat for gode seks milliarder kroner ut av Skjervøy – den dominerende sjømatkommunen i Nord-Troms og den aller største innen havbruk i Nord-Norge.

Arbeid og verdier

Det landes 6.000-7.000 tonn hvitfisk, produseres over 20.000 tonn laks og slaktes ca. 100.000 tonn laks i kommunen. Det betyr i et godt år verdiskaping for nesten 1,8 milliarder kroner, eller rundt 600.000 kroner per innbygger. De lokale sjømatselskapene gir arbeid til rundt 320 personer. Den viktige fiskerihavna og lange tradisjoner for verftsindustri gir enda flere arbeidsplasser.

NB! Velger du å bo i Skjervøy, får du også nyte godt av alle fordelene i tiltakssonen for Nord-Troms og Finnmark. Det inkluderer lavere skatt, nedskriving av studielån og billigere strøm.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Skal du flytte til Skjervøy, er det verdt å sjekke nettsidene til Arena Nord-Troms.
  2. Kommunens egen nettside gir deg utfyllende informasjon.
  3. Facebook-gruppen Hva skjer på Skjervøy holder deg oppdatert.
  4. Nav Arbeidsplassen: Her får du oversikt over ledige jobber.
  5. Finn din neste bolig på Kjøp og salg på Skjervøy.

Hjelp, hvor finner jeg bolig på Skjervøy?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Skjervøy Idrettsklubb har flere tilbud til barn og voksne, og ellers har kommunen et rikt tilbud av lag og foreninger, enten det nå er kor, musikk eller sjakk. 

Men det som ligger aller nærmest og er gratis – er den flotte naturen, med tilrettelagte turløyper i alle varianter.

Kommunen ligger også midt mellom mange populære toppturmål.

Og hvordan kommer man seg hit?

Fra Skjervøya er det broforbindelse til Kågen, med fergefri forbindelse langs FV 866 videre gjennom Maursundtunnelen til E6. Skjervøy har daglige hurtigruteanløp og godsbåtanløp samt hurtigbåtforbindelse med blant annet Tromsø. Fra kommunesenteret Skjervøy er det fergeforbindelse til Arnøya og Laukøya. Nærmeste flyplass er Sørkjosen lufthavn, Sørkjosen, i nabokommunen Nordreisa.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Skjervøy i Nord-Troms

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS