Bo og leve i Lebesby i Øst-Finnmark:

Lebesby: Smeltedigelen med den enorme trua på framtida

Midt langs Finnmarkskysten, litt øst for Nordkapp, ligger Lebesby kommune med sine vidder, skog, fiskevann og storhav. Og foran dem: Milliardinvesteringer og en sterk tro på framtiden.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Visit Nordkyn

"Som opplagssted for Finnmarkske produkter der hentedes av bergensere og senere danske skib, som havn for russiske lodjer der lå og tusket langs kysten, og som nødhavn for fremmede skib i hvitehavsfarten på Arkangelsk, hersket der alltid meget liv og røre".

Et romantisk tidsbilde fra pomorhandelens dager, ført i pennen av forfatter Jonas Lie i Tremasteren Fremtiden fra 1872 forteller noe sentralt om Kjøllefjord og Lebesby kommunes næring og arv. 

En gang i tiden var Kjøllefjord en større handelsplass enn Vardø og Vadsø, og 150 år etter Jonas Lies skildringer om tettstedet, er det fremdeles meget liv og røre – mye takket være havet og fisken.

Som store deler av Finnmark, ble alle hus brent ned av den tyske okkupasjonsmakten under krigen, og da husene ble bygd opp igjen ble de samlet og sentralisert. Derfor bor om lag 70 prosent av kommunens innbyggere i Kjøllefjord, kommunens administrasjonssenter og eneste tettsted.

Siden 1500-tallet har Kjøllefjord vært en smeltedigel for fiskere, samer og handelsmenn. 

Her er det flere fiskebedrifter, en stor kystflåte og rundt 1000 mennesker som bor i fargerike trehus med bratte tak. I hovedgaten finner man et nytt rådhus, butikker, kiosk, hotell, spisesteder og Vinmonopol.

Milliardinvesteringer i vente

Det er ingen beskyttende øygard utenfor kysten som tar av for Nordishavet, men stedet har, selv om det kan være vanskelige forhold i nordvestlig vind, en god og dyp havn. Fiskeværet har to indre moloer som gir god skjerming mot storhavet, småbåthavn og ei trafikk- og industrikai som legger til rette for hurtigrutetrafikk og anløp av større fartøy.

Fiskerinæringa er viktig for kommunen, og får nå god plass til å vokse. I høst kom det flere gode nyheter for både næringen og kommunen: Regjeringen gir 20 millioner kroner til oppstart av arbeid ved Kjøllefjord havn i 2024 og ytterligere rundt 200 millioner kroner i 2025. Det legger til rette for at mer av fisken kommer til land og til behandling i Lebesby kommune.

Det er ikke den eneste store investeringen som kommer til å skje her den kommende tiden. Sjømatprodusenten Lerøy investerer 158 millioner kroner i Kjøllefjord, noe som sikrer helårlige arbeidsplasser og gir gode ringvirkninger i lokalsamfunnet.

Fishing,Village,Kjllefjord,,Finnmark,,Norway

Kjøllefjord har vært et naturlig samlingssted siden 1500-tallet

Kjllefjord,,Finnmark,,Northern,Norway

En smeltedigel for samer, fiskere og handelsmenn

Grieg Seafood foretar også en milliardinvestering i Lebesby og bygger en nytt settefiskanlegg til 1,1 milliarder kroner for å forbedre fiskevelferd, bærekraft og drift. 

Smoltproduksjonen i Laksefjorden går tilbake til midten av 80-tallet, og god tilgang på ferskvann gir gode vilkår for fisken.

Gode vilkår finnes også for de som vil jobbe i næringen. Både havfiske og oppdrett sikrer trygge og gode arbeidsplasser i kommunen. Unge mennesker satser på fiske, flere nye båter er under bygging og infrastrukturen rigger seg til for nye generasjoner med fiske.

Satser på barn og unge

Og apropos nye generasjoner, Lebesby har de siste årene gjort store løft for barn og unge i kommunen. For fremtidstroen er der, og da skal tilbudet til barn og unge være på plass.

Høsten 2023 sto en flott, fargerik og nyrenovert skole på plass i Kjøllefjord. Det var begynnelsen på Lebesby satsing innen oppvekstsektoren. Nå skal en ny barnehage og nytt oppvekstsenter også bygges, noe som skal gjøre kommunen attraktiv for barnefamilier.

Et eldorado for fiske og jakt

Lebesby er også en kraftkommune med inntekter fra to vannkraftverk og en vindmøllepark. Naturen er en viktig og enorm ressurs i Lebesby, som med sine 3.262 km² er en av landets største kommuner.

Den er også mangfoldig: fra fjellplatåer med stein og ur til dalsøkk med frodig vegetasjon. I gåavstand østover fra Kjøllefjord sentrum kommer man til verdens nordligste løvtreskog, som består av høyvokste, tykke bjørketrær. Området består av en lun dal, Oksevågdalen, med elver og fiskevann. Her ligger også en lysløype som er flittig brukt om vinteren. I samme område ligger Kjøllefjord Røde Kors Hjelpekorps' hytte /kafé, og her er det også gode jaktmuligheter på rype og hare.

Blues, kunstgallerier og vinterfestival

Kjøllefjord er en kulturlandsby med flere årlige festivaler, som Chrisfestivalen som finner sted i slutten av juni hvert år. Den ble etablert som en hyllest til bluesartisten Chris Lyngdal, og avholdes på tørrfiskloftet på Foldalbruket. Dette gamle fiskebruket er også museum og gjestehus, og medlem av Museene for kystkultur og gjenreisning i Finnmark (Kystmuseene).

I Kjøllefjord finnes to kunstgallerier med hyppige utstillinger, og Nordkyn vinterfestival er en av vinterens store begivenheter.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. På denne Facebook-siden holder du deg oppdatert på det meste som skjer i Kjøllefjord.
  2. Sjekk kommunens egne nettsider for utfyllende informasjon.
  3. Visit Nordkyn er også et fint sted å starte.
  4. Nav Arbeidsplassen: Her får du oversikt over ledige stillinger.
  5. Oppslagstavla for Lebesby er et fint sted for kjøp og salg, eller utleie.

Hjelp, hvor finner bolig i Lebesby?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Til tross for å være et lite sted med rundt 1000 innbyggere, har Kjøllefjord og Lebesby et rikt kulturliv med aktiviteter for de fleste - i alle aldre. 

Svømmehallen er et populært tilbud, som er aktivt brukt av lag og foreninger, i tillegg til innbyggerne. Bygda har også kino. I tillegg finner man årlige musikkfestivaler, museum, spisesteder, bar og kunstutstillinger.

Og hvordan kommer man seg hit?

Både Hurtigruten og Havila legger til i Kjøllefjord. Sjekk Ruteplan for å forsikre deg om at det går båt når du planlegger å reise. 

Man kan også fly, enten til Mehamn eller Lakselv. SAS har direktefly mellom Oslo og Lakselv hver mandag og fredag hele året, mens Widerøe flyr til Mehamn. SAS og Norwegian flyr også til Alta og Kirkenes, og herfra kan man reise videre med bil, buss, eller Kystruten (kun fra Kirkenes).

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Lebesby i Øst-Finnmark:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS