Bo og leve i Kautokeino, Vest-Finnmark

Kautokeino er en stor kommune med sterke, samiske tradisjoner.

Kautokeino – veiviseren i Sápmi, i hjertet av Finnmark

Alt er stort i Kautokeino; enten det er vidda, reinflokkene og myggen.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Visit Kautokeino

Våkner du en morgen og befinner deg i Kautokeino, er sjansen stor for å høre den karakteristiske samiske joiken når reineierne kjører ut til dyrene sine utenfor sentrum, eller når samene drar ut for å sette garn i elva. Kommunenavnet ble endret fra Kautokeino til Guovdageaidnu-Kautokeino i 1987, og understreker at kommunen er et høyst levende kultursenter for alt samisk.

Kultur og stolthet

Ekspertene mener at den faste bosetningen her neppe er eldre enn fra begynnelsen av 1700-tallet, men i århundrene før den tid ble vidda brukt av reindriftsfolk som levde som nomader. Det sies at det går rundt 100.000 rein på vinterbeite i Kautokeino. 

Halvparten av landets reineiere hører til her. Reindriften er tradisjon, kultur, næring og stolthet, og sånn har det alltid vært. Kautokeino er den kommunen i Norge med flest samisktalende innbyggere og regnes som det kulturelle hovedsetet for det nordsamiske området

Spredt befolket

Av befolkningen på ca 2800 innbyggere bor ca 1500 i tettstedet, mens resten er spredt rundt i 14 mindre bygder. 

Máze, som ligger mellom Kautokeino og Alta har nærmere 300 bosatte. Kautokeino er Norges største i areal, 9704 kvadratkilometer, omtrent det samme som fylkene Oslo, Akershus og Østfold til sammen, så denne kommunen er svær og den er tynt befolket. 

Av dette arealet er det 640 kvadratkilometer med produktive fiskevann fordelt på rundt 10 000 forskjellige vann, og gjør Kautokeino til et fantastisk eldorado for fiskere.

Hjertet i Sápmi

Kautokeino er hjertet av Sápmi. Her formes både politikk og administrasjon i tråd med samisk verdensoppfatning og rettsoppfatning. Kautokeino har ambisjoner om å være en foregangskommune i samiske saker og har som visjon å være «veiviseren i Sápmi». 

Kautokeino er den største samiske kommunen og vi har flest innmeldte i Sametingets valgmanntall i hele landet. Kautokeino er også en del av Sametingets språkforvaltningsområde. Det er flere økonomiske fordeler ved å bo og arbeide i tiltakssonen i landets nordligste områder, blant annet lavere skatt.

Scenic,View,Of,Kautokeino,,A,Small,Town,In,Finnmark,,Norway,

Den samiske byen Kautokeino – hjemsted for over halvparten av landets reineiere

The,Sami,People's,Traditional,Shoes

Et viktig samlingssted for hele Sápmi, og samisk kultur

Institusjoner

I Kautokeino ligger en rekke viktige samiske institusjoner. Her er landets eneste videregående skole med reindrift som studietilbud, med utgangspunkt i tradisjonelle næringer og samisk kultur, kombinert med ordinære studietilbud på videregående nivå. 

Her finner du Samisk høgskole, Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, Samisk arkiv. Nordisk samisk institutt ligger her, sammen med Kompetansesenteret for urfolks rettigheter og Sametingets opplæringsavdeling. 

Det samiske nasjonalteateret Beaivváš og Samisk videregående skole og reindriftsskole er flyttet i 2024 inn i et storslått nybygg tegnet av Snøhetta arkitekter, på oppdrag fra Kulturdepartementet og Kunnskapsdepartementet.

Ikke for pyser

Naturen i denne delen av Finnmark er slående vakker. Og brutal. Kautokeino er ikke for pyser. Vinteren er krevende både for folk og dyr, med temperaturer jevnlig ned mot 40 minus. Da hører du snøen knitre under sålene, og kulden river i nesen. 

Mørketiden er lang, og varer gjerne fra midten av november til midt i januar, og i denne perioden kan du ofte oppleve det vakre nordlyset spesielt sterkt, fordi det ikke er noe kunstig lys som forstyrrer. 

Til gjengjeld får du midnattssol fra slutten av mai til august, så det går opp i opp med de mørke månedene. Somrene er varme og vintrene kalde. Her er det fiskevann, elg, multer og mygg – og mest ryper i hele landet.

Den store påskefesten

Turismen tar utgangspunkt i denne naturen og den samiske kulturen, reindrift, mat, sang og håndverk. Om sommeren kan du prøve fiskelykken i de mange tusen fiskevannene og innsjøene. 

Om vinteren kan du ta en drink i en naturlig avkjølt isbar, spille minigolf på baner av is eller se en kortfilm på en drive-in-kino for snøskutere, der lerretet er av snø. Du kan dra på snøskutersafari, lære å kaste lasso og oppleve samenes kultur på nært hold. Samisk Påskefestival går av stabelen hvert år før vårflyttinga av reinsdyrene. 

Festivalen er en stor samisk kulturmønstring med VM i reinkappkjøring, Sámi Grand Prix og et stort konsertprogram. Og er du heldig så får du som besøkende kanskje oppleve en samisk konfirmasjon, eller et gigantbryllup med opp til 1000 gjester. Vær så god, dette er Sápmi.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. I Kautokeino er det Sagat som bidrar med lokalnyheter
  2. Kommunens egen nettside, med mye annen informasjon
  3. Regionavisen iFinnmark er også en avis å følge med på
  4. Nav Arbeidsplassen: Oversikt over alle ledige stillinger i Kautokeino
  5. Kautokeino har en egen oppslagstavle på Facebook.

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Kautokeino?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Spesielle begivenheter er Påskefestivalen, en oppvisning i kultur, reinkappkjøring, sport og musikk - med nærmere 40 arrangementer. 

Kautokeino har i tillegg et variert kultur- og organisasjonsliv med nærmere 80 forskjellige lag og foreninger. I kommunen finnes kulturhus, ungdomshus, teater, idrettshall, kunstnerverksted og aktivitetssentre for eldre.

Og hvordan kommer man seg hit?

Riksvei 93 fra Alta går via Máze (Masi) til administrasjonssenteret Kautokeino og videre sørover til riksgrensen (Kivilompolo) med videre forbindelse til Enontekiö i Finland. Riksvei 92 går nordøstover til Karsjok. Nærmeste flyplass er i Alta, halvannen times kjøring unna.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Kautokeino og Vest-Finnmark

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS