Bo og leve i Nordkapp i Vest-Finnmark

Havna i Honningsvåg, Nordkapp kommune.

Rå humor, livlig kultur, livskraftige fiskevær. Nordkapp – mye mer enn en turistdestinasjon

3000 innbyggere og 300.000 turister hvert år. Nordkapp er et norsk ikon, som har mye mer å by på enn utsikt utover Barentshavet. 

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:

Visit Norways Nordkapp-side

Nordkapp er mer kjent enn Honningsvåg, som er kommunesenteret i Nordkapp kommune. Nordkapp er en nordnorsk kjendis, et turistikon på linje med Lofoten. En magnet. Men skal du finne sjela i Nordkapp, så holder ikke å gå på platået sammen med tusenvis av turister. 

Skal du bli kjent med det pratsomme, direkte og humørfylte folket som klorer seg fast i denne nakne og brutalt vakre naturen, så må du besøke Honningsvåg og små fiskevær som Kamøyvær, Gjesvær og Skarsvåg. Det er først da du skjønner hvilken stahet og livslyst som driver menneskene på Norges ytterste punkt.

Årets sommerby

Honningsvåg ligger litt skjermet fra storhavet, en kompakt liten by med ei lun havn og omtrent 2200 av kommunens 3000 innbyggere. Da tyskerne forlot Finnmark våren 1945, sto bare kirka fra 1885 igjen i ruinene. Dermed ble den byen vi ser i dag, konstruert bare i løpet av to-tre år, i en uniform, men fargerik og umiskjennelig, stil. 

Honningsvåg er administrasjonssenter, innfallsporten til Nordkapp, knutepunkt – og det er her de fleste arbeidsplassene er. Byen er kjent for sine prisbelønte revyer, der rå humor og selvironi får fritt spillerom. Det beste beviset på det er at byen i 2006 klarte å stemme seg selv frem til tittelen «Årets sommerby» i NRK Reiseradioen. 

Men du trenger ikke gå på revy for å oppleve denne friske humoren. Ta deg like godt en tur på den legendariske baren «Nøden», der skitprat og latter sitter løst.

Turistmaskin og trekkplaster

Så var det Nordkapp, da. Opp mot 300.000 turister besøker årlig denne turistmaskinen. Det er en destinasjon og en attraksjon og viktig for reiselivet – ikke bare i egen region, men i hele Nord-Norge, rett og slett fordi de fleste av de besøkende må reise gjennom Nordland, Troms og Finnmark for å komme dit.

På veien legger turistene igjen mye penger, og vel fremme på platået får de en opplevelse de sent vil glemme. Det flate og nakne platået slutter i en spiss, og den 307 meter høye klippen stuper nesten loddrett ned i havet. I århundrer har dette vært et seilingsmerke for fiskere og sjøfarere.

Det sies at den første turisten dukket opp i 1664, og siden har folk kommet hit for selv å se ut over havet, trekke pusten dypt - og ta inn dette mektige og evige landskapet. (Ikke for å spolere øyeblikket; men er du besatt av det aller, aller ytterste punktet så besøker du Knivskjelodden, som ligger like i nærheten - 1400 meter lenger mot nord....)

Sunset,At,The,Nordkapp,Norway,During,After,A,Beautiful,Day.

Nordkapp – en kommune med flere hundre års historie

Panoramic,View,Of,Honningsvag,From,The,Top.,Norwegian,City,On

Med Honningsvåg som samlingspunkt og smeltedigel for en rekke kulturer...

Flere bein å stå på

Nordkapp trekker turister og turister betyr inntekter, inntekter som har gitt kommunen et nytt bein å stå på. Nordkapp er motoren og drar resten av et stadig mer profesjonalisert reiseliv med seg i retning av helårsturisme.

Samtidig bidrar den økende turismen til store ringvirkninger for annen handel i kommunen. Og det er bra, for tradisjonelt var folk her fullstendig avhengige av det havet ga – og ikke ga. De senere år har veksten innen reiseliv og havbruk bidratt til at Nordkapp ikke lenger er totalt avhengig av de omskiftelige fiskeriene.

Likevel er Honningsvåg fremdeles ett av landets viktigste fiskevær, både for landing og bearbeiding av råstoff, og fiskeriene holder ennå liv i en stor og viktig underskog av leverandører.

Underholder seg selv

«Ska man ha det artig, så må man lag det artig sjøl», sies det nordpå. De er seg selv i Honningsvåg og bygdene rundt. De er tøffe og selvstendige, og vante med å stole på seg selv. Og de vet å underholde seg selv.

Honningsvågrevyen er en nordnorsk institusjon og har vunnet en rekke priser, kinoen vant i årevis priser som Årets skolekino - og Nordkappradioen er en av de få overlevende nærradioene som er igjen fra boomen på 1980-tallet.

Stemningen er åpen, kreativ og gjestfri og det skapes stadig nye festivaler og arrangementer. Menneskene her er ekte vare.

Fem fine lenker å sjekke ut:

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Nordkapp?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Det finnes en rekke lag og foreninger, og spesielt er Honningsvåg kjent for sitt revymiljø. 

Nordkapp har en egen kulturskole som tilbyr alle barn og unge en grunnleggende kulturopplæring de vil ha glede av resten av livet.

Det finnes idrettsanlegg, men først og fremst er det ute i naturen fritidstilbudene ligger og venter.

Og hvordan kommer man seg hit?

Til Honningsvåg med bil kommer du deg med å kjøre den undersjøiske Magerøytunnelen langs E69. 

Byen har også daglige anløp av Hurtigruten og egen flyplass med forbindelse til stamrutenettet. 

En flytur fra Honningsvåg lufthavn til Oslo er unnagjort på mellom tre og fire timer.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Nordkapp i Vest-Finnmark

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS