Bo og leve i Mo i Rana på Helgeland

Havna i Mo i Rana er et svært viktig knutepunkt for industrien.

Hårete ambisjoner og vekst er nøkkelen for å bli grønn hovedstad. Mo i Rana er ja-byen i Nordland

Viktig i går, regionsenter i dag og hovedstad i fremtiden? Det er i alle fall ingenting i veien med ambisjonene i Rana.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
www.moirana.com

«På et sted hvor "ja" er tankesettet og innovasjon er en hverdagsaktivitet, elsker vi å få ting til å skje og møte nye mennesker. Velkommen til Mo i Rana, mulighetenes by!» 

Sånn velger selskapet Rana Utvikling å kanalisere den optimismen som råder i ranasamfunnet, og selv om det ikke er noen garanti for at alle vekstkurver vil slå til, så sier det mye om hvordan utviklingen har snudd i det som i uansett er hovedstaden på Helgeland.

Rik historie

En kortversjon av den nyere historien i Rana er denne;

Etter andre verdenskrig ble det investert tungt i industri i kommunesenteret Mo i Rana, og i 1955 startet driften av Norsk Jernverk opp. Byen opplevde en firedobling av folketallet da jernverket kom, og byen, som for så vidt har en 150 år lang industrihistorie, innledet en ny vekstperiode, 35 år som i stor grad har definert ranværingenes identitet. 

I Rana har folk nemlig industri i blodet. Det er en del av DNA-et. Derfor var det også en katastrofe for lokalsamfunnet da jernverket ble lagt ned på slutten av 1980-tallet.

Ny vekst bygd på gamle tufter

Men sorgprosessen kunne ikke være så lang. Det hjalp selvsagt at staten bidro med å flytte flere hundre offentlige arbeidsplasser til Mo, men det var likevel evne og vilje og kompetanse, samt styrken i folks industri-DNA, som reddet kommunen. 

På området der arbeiderne på jernverket i mange år hadde lagt ned sin innsats, ble Mo Industripark etablert. Ikke med like store virksomheter som i gamle dager, men med mange små og mellomstore bedrifter utstyrt med gründerånd, oppfinnsomhet og innovasjon. 

Og motivasjon om å bygge nye Mo.

View,Over,Mo,I,Rana,,Helgeland,,Norway,From,Hauknestinden,,800

Industrien er selve DNA-et i hele Rana kommune

Old,,Charming,,Wooden,Buildings,At,Moholmen,In,Mo,I,Rana,

Likevel strekker historien på Mo seg langt tilbake

Mo,I,Rana,Harbour,Sunset,Norway

Ja-kommunen hvor industri og historie går hånd i hånd

2.900 arbeidsplasser

I dag er det 110 bedrifter og 2.900 arbeidsplasser i industriparken, som til sammen genererer en omsetning på 15 milliarder kroner hvert eneste år. 

Mo i Rana er igjen den store industribyen i Nord-Norge. Men byen, som har 26.000 innbyggere, kan slå i bordet med et svært variert arbeidsmarked og spennende jobbmuligheter. Mo i Rana er i vekst på alle områder, handel, offentlig virksomhet, utdanning. 

Det er store industrietableringer, nye utdanningstilbud ved Campus Helgeland og et sterkt og variert næringsliv som gir byen alle muligheter til å vokse. 

Her finner du sykehus, Statens Innkrevingssentral, en avdeling av Nasjonalbiblioteket, et voksende studietilbud gjennom Nord Universitet og en splitter ny flyplass som er ferdig i 2025.

Rana på batteri?

Og som ikke det er nok har industritradisjonene gitt Rana et godt utgangspunkt for å bli en vinner i kappløpet om fremtidens energiløsninger. 

Dersom etableringen av batterifabrikken Freyr fullføres etter de opprinnelige planene vil det skape en ny æra for Mo i Rana. Det er allerede investert flere milliarder og de mest optimistiske anslagene går ut på at det skal komme 5.000 nye innbyggere som en følge av dette. 

Denne vekst-boosten bruker Rana til – med stor selvtillit - å satse og markedsføre seg som «Norges grønne energihovedstad», en sektor der innovasjon skal skape mange nye jobber.

Mektig natur

For ranværingene er den nok en selvfølge, men for innflyttere er det lett å bli imponert over den naturen du kan benytte i Rana. Kommunen er stor i utstrekning, fra kyst og fjord i vest til fjell og vidde i øst, og har enorme muligheter for friluftsliv i alle fasonger, enten du bor der eller er turist. 

Fra byen er det kort vei til opplevelser som Svartisen og Saltfjellet, grottevandring eller en tur i kajakk. Og i sentrum kan du nyte det urbane kafélivet, ta for deg av et rikt idrettsliv eller melde deg inn i en av de mange lag og foreninger som finnes i alle varianter. 

Nordland teater har sin base her og det arrangeres hvert år musikkfestivaler som trekker publikum fra hele Helgeland. Det summer nemlig av aktivitet og optimisme i Rana.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Les lokalavisene ranablad.no eller ranano.no for å holde deg oppdatert på nyhetene i regionen.
  2. Rana kommunes nettsider gir deg all informasjon du trenger for å flytte hit. 
  3. Mo Industripark gir deg siste nytt om utviklingen innen industrien.
  4. Nav Arbeidsplassen: Her finner du alle ledige stillinger.
  5. Lurer du på hvordan det er å bo og leve i Mo i Rana og regionen rundt? Sjekk ut www.moirana.com

Hjelp, hvor finner du et sted å bo?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Mo i Rana har flere gode kafé- og restauranttilbud, musikkfestivaler og teaterfestivaler, kino, svømmehall og ikke minst nærhet til både fjell og hav.

Byen har over 165 forskjellige idrettslag og organisasjoner med mange forskjellige aktiviteter i moderne idrettsanlegg, spesielt for barn og unge.
Og med solid innlandsklima er det fantastiske muligheter på ski – enten du vil ha det flatt eller bratt.

Og hvordan kommer man seg hit?

Det er lett å komme seg fra og til Mo i Rana, som har svært gode samferdselsløsninger både nordover og sørover. Sentralt plassert ved E6 som går gjennom byen, med togforbindelse på Nordlandsbanen og med en ny og bedre flyplass på gang. Byen ligger bare 40 minutters kjøring unna grensen til Sverige, mens kjøreturen til fylkeshovedstaden Bodø er på vel tre timer.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Mo i Rana på Helgeland

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS