Bo og leve i Meløy - Helgeland

Kommunesenteret Ørnes ligger under to timer fra Bodø.

Meløy har naturen på sin side, men også kompetansen til å utnytte de gode forutsetningene

Vannkraft, spisse fjell og nydelige strender. Og et bredere jobbmarked enn de fleste nordnorske småkommuner. Dette er Meløy.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
www.meloy.no

Kjører du den vakre Kystriksveien sørfra, vil du passere gjennom deler av Meløy, og kan fortsette videre til Bodø og flyplassen som ligger 1 time og 50 minutter unna. 

Men stopp heller i denne kommunen med rundt 6200 innbyggere som bor spredt i ti vakre bygder. Meløy er et kompakt stykke Nord-Norge med fjell, kyst og en fantastisk skjærgård med 755 store og små øyer. 

Flere av øyene er bebodd, men du finner også de små holmene hvor du kan gå i land og være helt alene. Her er flotte turområder, både de flate og de med topper, og hvite strender med blågrønt vann.

Meløy renner bokstavelig talt over av natur og ressurser. 

Det er først og fremst tilgangen rent og fornybart vann fra Glomfjord kraftverk og Svartisen kraftverk som er grunnlaget for at den lille kommunen gjennom mer enn 100 år har utviklet seg til et sterkt nordnorsk industrielt kraftsenter. 

Meløy har i dag et sterkt og innovativt næringsliv med kraft, industri, fiskeri og havbruk som viktige elementer, men fremdeles er industrien en motor i samfunnsutviklingen.

Mange nordnorske kommuner har oppdrettsjobber og tradisjonelt fiske, og det har Meløy også.

De fleste nordnorske kommuner har, som Meløy, et lokalt reiseliv.

Alle kommuner har offentlige arbeidsplasser og servicenæring.

Næring og industri

Det som gjør Meløy spesiell er en stolt lokal industrihistorie - industri som gir spisskompetanse, innovasjon og et spennende tilbud av jobber, og tilfører noe som gjør kommunen til et attraktivt sted å bo og leve. 

Flere større konsernbedrifter som Yara Norge Glomfjord, Ewos, Mowi, Statkraft, Bilfinger og Nova Sea, er lokalisert i Meløy. 

I dag er Yaras fabrikk i Glomfjord verdens nordligste mineralgjødselfabrikk, og er kommunens største private arbeidsgiver med omlag 190 ansatte. Selskapet Glomfjord Hydrogen skal i 2025 etter planen produsere åtte tonn hydrogengass hver dag og peker ut retningen inn i fremtiden. 

I Glomfjord ligger saltenregionens største industripark med rundt 20 bedrifter og vel 400 ansatte, aktivitet som også lager ringer i vannet for lokale leverandører og resten av næringslivet i kommunen. Og skaper arbeidsplasser.

Fiskeri og oppdrett

Meløy har solide tradisjoner innen fiskeri, havbruk og landbruk, og har fortsatt mange sysselsatte og stor produksjon innen disse næringene. Villfisknæringen utmerker seg med flere store rederier og det er en positiv utvikling både når det gjelder antall fartøy og fiskere. 

Meløy var en av pionerkommunene i Nordland innen havbruk, og er fremdeles en stor havbrukskommune med både landbasert produksjon av settefisk og lakseoppdrett i sjø. De siste årene har det blitt etablert torskeoppdrett i sjø. 

I tillegg har Meløy oppdrett av flekksteinbit og stør, som de eneste anleggene i Norge. Ved Cargill sin fabrikk på Halsa produseres fiskefôr til den voksende oppdrettsnæringen.

Boats,By,Norwegian,Glacier

Meløy - midt i Svartisens rike

Historisk har kanskje ikke Meløy vært kjent eller markedsført som en stor turistmagnet, og det er kanskje litt rart når man ser de høye fjellene, de lange fjordene, grønne åser og en fantastisk skjærgård – og Nord-Skandinavias største isbre, Svartisen - som nærmeste nabo.

Men dette er i ferd med å endre seg og reiselivsnæringen har de senere år vært i fin vekst. Flere av øyene satser nå på reiseliv, og kan tilby både overnatting, matopplevelser og aktiviteter for både gjester og fastboende. 

Reiselivet bygges opp rundt store naturopplevelser, med kort vei til nasjonalparkene Saltfjellet-Svartisen og Lákho, og lett tilgang til fjell, fiskevann og alle de fine øyer og holmer.

Vilt og vakkert

Naturen er vill, vakker og fylt av kontraster. Meløyalpene begynner i fjæra og rager så høyt at du får kink i nakken, og er et eldorado for toppturentusiaster og frikjørere. Det høyeste er Skjelåtinden på 1637 meter, men det mest kjente er Helgelandsbukken, fiskernes gamle landemerke, på 1454 meter. 

Flere steder begynner du oppstigningen helt nede ved fjorden, og utsikten du får på toppen er verdt turen. Men det er flere veier til målet og de som ikke har tid eller er topptrent kan nå fjellene via stolheisen eller Fjellveien som tar deg opp til Glomfjellet og Láhko nasjonalpark.

Industri, natur og spredt bosetning – Meløy er noe for seg selv. Ørnes og Glomfjord er de største tettstedene, men det som gir kommunen sitt særpreg er alle de livskraftige bygdesamfunnene, Støtt, Meløy, Neverdal, Reipå, Engavågan, Halsa, Bolga og Ågskardet. 

Meløy har i alt sju barnehager, og de fleste bygdene har sin egen. I tillegg er det åtte kommunale skoler. Men så har Meløy noe ingen andre har – nemlig Norges første godkjente friskole med entreprenørskap som profil. I Meløy møter fremtiden med innovasjon og entreprenørskap hånd i hånd med 100 års industrihistorie.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Visit Meløy gir det viktig informsjon, enten som turist og beskende, eller tilflytter.
  2. Meløy kommunes nettsider gir deg mye informasjon. 
  3. Lokalavisen Kulingen gir deg siste nytt fra regionen.
  4. Nav Arbeidsplassen: Oversikt over alle ledige stillinger i Meløy.
  5. Meløy har en egen salgsside på Facebook, hvor man kan finne sin neste bolig.

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Meløy?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Meløy byr på et variert utvalg av kultur- og fritidstilbud, og innbyggerne har tilgang til alt fra revy til squash og alpint. 

Det er flere aktive idrettslag, og dans, kor, fotball, ridning er bare noe av det som tilbys rundt om i Meløy. 

Kulturskole gir muligheter for kunstnerisk utfoldelse, mens det lokale festivaltilbudet er Meløydagene. 

Og hvordan kommer man seg hit?

Det er enklest reise til Meløy, og i Meløy, med bil. Nærmeste flyplass og togstasjon ligger i Bodø, ca 12 mil nord for kommunesenter Ørnes. Både SAS, Norwegian og Widerøe har flere daglige avganger til flere byer rundt om i landet. I tillegg går det daglige tog sørover til Trondheim.

Fra Bodø går det flere busser om dagen til kommunesenter Ørnes, i tillegg til hurtigbåt.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Meløy på Helgeland.

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS