Bo og leve i Leirfjord

Helgelandsbrua som strekker seg over Leirfjorden

Livet i Leirfjord – det beste fra to verdener. Her får du både by og land

I Leirfjord har du lett tilgang på det urbane, men du trenger ikke bo midt i det.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
www.kraftarven.no

Hør bare her; Sandnessjøen, med sine 6000 innbyggere ligger bare en kjapp 20 minutters kjøretur unna, og Mosjøen er heller ikke lenger vekk enn 40 minutter. Der bor det 10.000 innbyggere. Hvorfor da bo i byen, når den likevel er så nær? Spør du de som bor i Leirfjord vil de sannsynligvis svare at de har det beste av begge verdener – by og land.

Billig å bo

I Leirfjord kan du dessuten bo rimeligere enn i byene på Helgeland og som regel er det nok av ledige tomter. Folketallet i kommunen gikk jevnt og trutt nedover helt frem til 2009, men siden har det økt fra 2088 til 2350 innbyggere. 

Kommunen dekker i dag et areal på 465,3 kvadratkilometer, og omfatter områdene mellom de ytre delene av Vefsnfjorden og Ranfjorden. I alt bor nesten 87 prosent av kommunens befolkning nord for Leirfjorden og administrasjonssenteret Leland har rundt 700 innbyggere. 

Resten av befolkningen bor spredt lands fjordsidene, med et tyngdepunkt nord for Leirfjorden. På Leland finner du kommunehuset, butikken, skolen, idrettshallen og annen offentlig virksomhet som sykehjem og hjemmebaserte tjenester. 

I Leirfjord er det én grunnskole fra 1.-10.klasse, to barnehager og skolefritidsordning.

Settefisk og sykehus?

Leirfjord kommune er den største arbeidsplassen i kommunen, men et lunt klima gir gode vilkår for jordbruk, og spesielt for husdyrbruk, noe som gjør dette til den viktigste næringsveien i kommunen. 

Fiske har vært en større næring, men er nå mest sesongfiske, der det meste av fangsten ilandføres i andre kommuner. Derimot har oppdrettsnæringen vokst og næringsmiddelindustrien står for mer enn halvparten av industriarbeidsplassene i kommunen, blant annet i et moderne settefiskanlegg. 

Leirfjord har mer enn 500 pendlere ut av kommunen, og det er rundt halvparten av de yrkesaktive. De fleste av disse finner du i Sandnessjøen, mye takket være den 1065 meter lange Helgelandsbrua - kåret til norges vakreste bru, som sto ferdig i 1991. Den har kortet med kjøretiden betraktelig og er også årsaken til at Tovåsen i Leirfjord er lansert som mulig plassering av et nytt felles sykehus for regionen.

View,To,Leirfjord,At,Baggfossen,Falls,On,A,Sunny,Summer

Leirfjord er et Norge i miniatyr, med fjord, fjell og fiskevann

Long,Time,Exposure,Of,Baggfossen,Falls,Aka,Kebbelvfossen,At,Leirfjord

Et sted hvor man kan slå seg til ro i landlige omgivelser, men med urbane byer i umiddelbar nærhet

Snill og rå

Naturen i Leirfjord er både snill og rå. Du har kyst, ja – men det er fjordkyst og ikke kyst-kyst, om du forstår. De høyeste fjellene finner du lenger øst i kommunen, der de er opp mot 1000 meter.

Dette spranget fra kyst til fjell gir en variert natur med fjorder, fjell, rike fiskeelver og fiskevann, og i denne kompakte kommunen kan du faktisk oppleve alt dette på én dag. Det er gode muligheter til å drive fjordfiske, men samtidig har du mange muligheter for friluftsliv med jakt og fiske. 

Her er turmulighetene er uendelige for den som vil utnytte det, og en del av disse opplevelsene er lett tilgjengelige og tilrettelagte. Dette gir grunnlag for et gryende naturbasert reiseliv i Leirfjord, en næring som har et stort potensial.

Kort vei alle veier.

Et robust lokalsamfunn i utvikling.

Og noen nye spennende tanker.

Den største av dem har fått navnet «Arven» - et spektakulært utendørs opplevelsessenter som skal formidle Norges stolte krafthistorie, fortelle krafthistorier og fremtidsplaner fra hele landet, og det blir ikke noe støvete museum. Arven blir stappfull av digitale løsninger, interaktiv og teknologisk formidling som fenger både store og små og dessuten ha fokus på alle former for fornybare energikilder. Når Arven etter planen står ferdig i 2025 blir den ikke bare en formidabel turistattraksjon – men også en motor i utviklingen i Leirfjord.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Facebook-siden Det skjer i Leirfjord er et fint sted å starte for å få mer informasjon.
  2. Se også kommunens nettsider for å finne svarene du leter etter.
  3. Det skjer i Leirfjord fører oversikt over arrangementer i kommunen.
  4. Nav Arbeidsplassen: Her finner du ledige stillinger i Leirfjord.
  5. På Facebook-siden Kjøp og salg - Leirfjord kan du finne din neste bolig.

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Leirfjord?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Det finnes kulturhus, idrettsanlegg og en rekke lag og foreninger. Men kanskje først og fremst en natur som inviterer til utendørsaktiviteter som er helt gratis, sommer som vinter.

Og hvordan kommer man seg hit?

Leirfjord har gode veiforbindelser sørover og nordover langs Kystriksveien - og østover til E6, via fylkesvei 78 gjennom den 10,7 kilometer lange Toventunnelen som er Nord-Norges lengste. Både Sandnessjøen (20 minutter) og Mosjøen (40 minutter ) har flyplass. I Mosjøen kan du også gå på toget.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Leirfjord og Helgeland

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS