Bo og leve i Herøy på Helgelandskysten

Nærheten til havet er noe av det som står sterkest i Herøy kommune.

Havbrukskommunen Herøy – et øyrike med 1700 øyer, holmer og skjær

Oppdrett og turisme er de to store næringene i øyriket Herøy, med sine 1700 øyer. 

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Herøyfjerdingen

I dette lave kystlandskapet skal du lete lenge etter noe som skygger for midnattssola eller nordlyset, eller ødelegger utsikten til den majestetiske fjellformasjonen De Syv Søstre eller Dønnamannen. Skjærgården i denne vakre kystkommunen på Helgeland gir folket et godt utgangspunkt for vekst og utvikling. Der det før var det tradisjonelle fisket og jordbruk som var de viktigste næringene, er det i dag oppdrett og turisme som gir hærøyfjerdingene optimisme og tro på fremtiden.

Havbruksnæringen blomstrer

Selv om 19 prosent av de yrkesaktive i Herøy i 2021 hadde sitt arbeid utenfor kommunen, satser Herøy kommune aktivt på næringsutvikling og har etablert både næringspark, industriområde og fiskerihavn til den lokale kystflåten. 

Herøy var en av de første kommunene som satset på havbruk, og oppdrett har etter hvert fått stor betydning, med flere anlegg på ulike steder som gjør Herøy til en av de største havbrukskommunene i hele regionen. 

Naturen har gitt kommunen de aller beste naturlige forutsetninger for å etablere havbruk. Store oppdrettsselskaper er sentrale aktører som tilfører arbeidsplasser og skatteinntekter til kommunen, og samtidig gir betydelige ringvirkninger til annet lokalt næringsliv. Over 80 prosent av de sysselsatte i industrien er tilknyttet næringsmiddelindustri, særlig fiskeforedlingsanlegg.

Ny bro

Silvalen på Nord-Herøy er kommunesenter og der bor 860 av de rundt 1880 innbyggerne i Herøy. Resten av dem er spredt på de største øyene i kommunen, Nord-Herøy, Sør-Herøy, Tenna, Indre Øksningan, Ytre Øksningan, Staulen og Seløy. 

Nå skal den nye Herøysundbrua på fylkesvei 828 sørge for trygg og varig vegforbindelse mellom hovedøyene Sør- og Nord-Herøy. Den skal stå ferdig i 2024 og blir viktig for næringstrafikken og gir tryggere forhold for myke trafikanter. Herøy og nabokommunen Dønna er med sine 3.200 innbyggere det største øysamfunnet i folketall i landet som ennå ikke har fastlandsforbindelse. 

Øyene betjenes i dag av to fergesamband med til sammen tre store ferger, og det har lenge vært snakket om å bedre kommunikasjonen til fastlandet. Vinteren 2024 ble selskapet Hadfast AS formelt dannet, der målet er å tilrettelegge for realisering av fastlandsforbindelse mellom Herøy, Dønna og Alstahaug, med broer og tunneler.

Herøy – et kystlandskap på Helgelandskysten, hvor du er omgitt av sollyset på sommeren og nordlyset på vinteren

Et øyrike hvor havbruk og turisme står sterkt...

Kajakk og sykkel

På den annen side; det er nettopp de 1700 øyene og den fantastiske skjærgården som er det viktigste argumentet for de som driver med turisme i området. Herøy kan også slå i bordet med hele tre naturreservat og ett landskapsvernområde, og har flotte naturopplevelser å by på, med våtmark, fugleliv og viktige hekkeområder for sjøfugl. På Herøy kan du bo i vakre rorbuer, leiligheter eller i havkanten i et fiskevær. 

Denne kommunen er som skapt for øyhopping med sykkel og er et paradis for dem som vil nyte naturen og utforske øyriket i kajakk, eller på Rib-safari. Herøy ligger dessuten i et område med grunne farvann og blir flittig brukt av dykkere som ønsker å utforske det maritime livet under havoverflaten. Alt dette er med på å gi Herøy akkurat det særpreget og de unike opplevelsene som turistene ønsker seg når de kommer på besøk. Helgeland er – sammenlignet med Lofoten – et reisemål med lavere puls, der du slipper å gå i kø, selv midt på sommeren.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Skal du flytte til Herøy, er denne Facebook-siden et fint sted å finne informasjon
  2. Kommunens egen nettside, med mye annen informasjon
  3. Herøydagan, et kulturelt sommerarrangement i kommunen
  4. Nav Arbeidsplassen: Oversikt over alle ledige stillinger i Herøy
  5. Kjøp og salg Herøy på Facebook. Her kan du finne både bolig og møbler

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Herøy?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Som seg hør og bør har Herøy mange lag og foreninger, pluss idretts- og kulturtilbud, svømmehall og idrettshall. 

Herøydagan er årets arrangement og det finnes også bygdekino. 

Og så er det bare å forsyne seg av det denne flotte naturen har å by på, til lands og til vanns – hele året.

Og hvordan kommer man seg hit?

De største øyene i Herøy er bundet sammen av broer. Hovedforbindelsen gjennom kommunen er fylkesvei 828. Hurtigbåtforbindelsen mellom Sandnessjøen og Vega har anløp i Herøy. Nærmeste flyplass ligger i Sandnessjøen.

Alle de største øyene i kommunen er knyttet sammen med bruer. Hurtigbåten er livsnerven for flere av øyene i kommunen som ikke har ferge. 

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Herøy på Helgeland

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS