Bo og leve i Hemnes på Helgeland

Nordlyset over Finneidfjord i Hemnes kommune, ett av flere tettsteder i kommunen.

Hemnes er kraft, jazz og kontraster – i hjertet av Helgeland

Det gode liv i Hemnes har kort vei til både by, fjell og kyst.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Okstindan Natur og kulturpark

Kontrastene er noe av det mest spennende med Hemnes.

  • Kystidyll og røffe fjell.
  • By og land.
  • Vannkraft og jazzfestival.
  • Tradisjoner og kreativitet.

I denne kommunen midt på Helgeland bor det 4400 innbyggere. Det er ingen byer i Hemnes, men derimot fem aktive tettsteder Hemnesberget, Finneidfjord, Bjerka, Korgen og Bleikvasslia – som alle har hver sine kvaliteter. 

Dessuten; ingen andre steder på Helgeland har du så mange byer så lett tilgjengelig som i Hemnes. Det er pendleravstand til Mo i Rana (35 minutter), Mosjøen (38 minutter) og Sandnessjøen (58 minutter). Den sentrale geografiske plasseringen gir Hemnes et mye mer variert arbeidsmarked enn en liten nordnorsk kommune normalt kan by på.

Festival-kommunen

Kanskje er det dette som skaper et godt klima for kreativitet og gründerånd og resulterer i kulturfestivaler og nye spennende arbeidsplasser? 

I alle fall er det mange ildsjeler som tar ansvar for en rekke arrangementer både for fastboende og besøkende, enten det er båtfestival, kamkak-festival, motbakkeløp, fjellmaraton Korgen Sommerfestival, Hemnesjazz eller Klemetspelet. Innimellom de største arrangementene kryr det av mindre – men like viktige – opplevelser. Kreativiteten blomstrer!

Tradisjoner

Med nærheten til havet og rik tilgang på jordbruksland har Hemnes alltid vært en kommune der primærnæringene har stått sterkt. 

Hemnes er en stor landbrukskommune og Norturas eneste slakteri i Nordland holder til på Bjerka. Hemnesberget har i tillegg utviklet en unik kystkultur med solide båtbyggertradisjoner som også i dag preger kommunens største tettsted. Det produseres enn både fritidsbåter og større fartøy. 

På grunn av den sentrale beliggenheten på Helgeland, velger mange bedrifter å etablere seg i Hemnes som er et perfekt utgangspunkt for å kunne serve hele regionen.

Drone,Photos,Taken,From,Bryggfjelldal,,Korgen,,Hemnes,,Nordland,,Norway

Utsikt over Bryggfjelldal i Korgen

Sirkulærøkonomi

Næringslivet i Hemnes er en miks av tradisjoner og innovasjon. Takket være Røssågavassdraget er Hemnes den nest største kraftkommunen i Nordland fylke og er vertskap for Statkrafts driftssentral for Nord-Norge som ligger i Korgen. Bredden i næringslivet kommer til syne gjennom en økende turisme, verksteder, handel og lokal trelastindustri. På Hemnesberget ligger for eksempel Nordic Comfort Products som blant annet produserer designmøbler av resirkulert plast fra oppdrettsnæringen, samt en stor trevarefabrikk, Trenor Vinduer AS.åp

Midt i det meste

Hemnes har mye å skryte av når det gjelder natur og de som vil utnytte denne har mange valgmuligheter, sommer som vinter. Her er Nord-Norges høyeste fjell Oksskolten på 1916 meter, her finner du isbreer, jettegryter, urskog, regnskog og fossefall. Andre vil kanskje foretrekke fjordene, elvene og innsjøene, dalene og fjellene. Og selvsagt; Norges råeste turisthytte - Rabothytta ved Okstindbreen. Øyriket på kysten, skiturer eller hva med en bytur til Trondheim med nattoget fra Bjerka? Sånne fordeler finner du mye av i hjertet av Helgeland.

.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Lokalavisa Avisa Hemnes er et fint sted å starte for å lære mer om Hemnes. 
  2. Sjekk ut Hemnes Kommunes egne nettsider for informasjon.
  3. Les mer om Helgeland og Hemnes på Heile Helgeland.
  4. Nav Arbeidsplassen: Få oversikt over ledige stillinger på NAV.
  5. Hemnes kommune har en egen kjøp- og salgsside på Facebook. 

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Hemnes?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

I Hemnes finnes det en forening for det meste, enten du driver med kor og teater, jakt og fiske, motorsport og scooter, eller andre ting. 

Hele året arrangeres festivaler, konserter og spel, hvor kreative innbyggere byr på stor skaperglede og stor dugnadsånd for å lage gode opplevelser for alle som vil være med.

Og hvordan kommer man seg hit?

Nærmeste flyplasser er i Mo i Rana og Mosjøen. 

Nordlandsbanen går nord og sør via Bjerka stasjon. 

Kommer man med bil nordfra, kjører man E6 gjennom Finneidfjord, Bjerka og Korgen. Tar man av fra E6 i Finneidfjord, kan man fortsette videre på FV808 ut mot

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Hemnes og Helgeland:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS