Bo og leve i Hattfjelldal på Helgeland

Slik kan en høsttur til Kjerringtinden i Hattfjelldal utarte seg.

Hattfjelldal – kommunen som har fått utdelt alt man trenger for et godt liv

Det bor ikke så mange i Hattfjelldal på Helgeland i Nordland, men her finner man råe fjell, isbreer, tusenvis av innsjøer. Ja, alt man trenger for et godt liv.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
www.fjelliv65.no

Hvis du kjører nordover på E6, passerer Majavatn – og tar til høyre når du kommer til Trofors, så er du på vei inn i en fascinerende verden av store flater, ragende fjell, isbreer og et par tusen store og små innsjøer og vann. Velkommen til Hattfjelldal! Ta med tursko!

Ikke for pyser

Det bor ikke så mange her, men de har alt de trenger – og når det gjelder natur, så har Hattfjelldal fått utdelt mer enn de fleste. Her er det fjell på nesten 1700 meter og flere mindre isbreer. Naturen i denne delen av Helgeland kan riktignok være ugjestmild og brutal, men den gir også generøse gaver. 

Innlandsklimaet byr på mye vind og minus 40 på vinteren, men også pluss 30 på sommeren, og dette værharde folket tåler begge deler like godt. Hattfjelldal er ikke for pyser. På grensen til Trøndelag og på grensen til Sverige, med Norges nest største innsjø og «Hatten» – det karakteristiske fjellet på 1121 meter som både har gått kommunen sitt navn, og noe så sjeldent som et interessant kommunevåpen.

Samisk arv

Til langt ut på 1700-tallet var det mest flyttsamer som holdt til i det området som i dag utgjør Hattfjelldal kommune, og det er et sterkt innslag av samisk kultur den dag i dag. Kommunen inngår i forvaltningsområdet for samisk språk, hvor norsk og samisk er sidestilte språk, og reindrift er en del av næringsgrunnlaget. 

Her ligger også Sameskolen, som gir opplæring i sørsamisk og en sørsamisk kunnskapspark ble etablert i kommunesenteret så langt tilbake som i 1951. Der finnes også det sørsamiske kultursenteret Sijti Jarnge, som ble innviet i 1987.

Børgefjell trekker

Børgefjell nasjonalpark ble opprettet allerede i 1963 og var den andre nasjonalparken i Norge. Store deler av den ligger i Hattfjelldal, og det samme gjelder Røsvatn, som er Norges nest største innsjø, og begge er med på å gjøre dette til et svært spennende område hvis man jakter de store naturopplevelsene. 

Hattfjelldal har hele seks naturreservat og er et eldorado av flotte fjell, grønne skoger og spennende fiskevann som egner seg svært godt til naturopplevelser både vinter og sommeraktiviteter. Det er denne naturen – og nærheten til Børgefjell nasjonalpark, som i stor grad trekker turistene til området, og de senere år har gitt grunnlag for en vekst i reiselivsnæringen.

Aerial:,Sunset,Golden,Light,Over,Norwegian,Snowy,Winter,Mountains,And

I Hattfjelldal blir du omgitt av naturen, uansett hvor du ferdes

Skog og jordbruk

Til å være en liten kommune har Hattfjelldal et ganske variert arbeidsmarked i både privat og offentlig sektor. Kommunen er selvsagt en stor arbeidsgiver, og i privat næringsliv står landbruk, reiseliv og skogsbruk sterkt. 

Hattfjelldal har over 70 gårdsbruk, og er i tillegg en stor skogbrukskommune, som også er grunnlaget for hjørnesteinsbedriften Arbor-Trading Hattfjelldal AS, som produserer sponplater. Det finnes også en bedrift som driver med tradisjonsrik lafting av hytter og hus, mens nye næringer som røyeoppdrett og hjorteoppdrett også etableres. Kort vei til andre kommuner gjør det også enkelt å pendle til et større arbeidsmarked.

Bygdesamfunn

Kommunale funksjoner og infrastruktur ligger i tettstedet Hattfjelldal, med 1.-10-skole, flerbrukshall, basseng og kunstgressbane. Skolen er også nærmeste nabo til lysløypa. Her finner du servicenæring, butikker, samfunnshus og kulturskole. Det er barnehager i to av bygdene. Befolkningen er fordelt over fire grender med bebyggelse. 

Tettstedet har rundt 500 av de vel 1200 innbyggerne i kommunen. I Susendal bor det ca. 300 mennesker, og bygda er Hattfjelldals nest mest folkerike. Ellers bor folk i bygdene Varntresk, Åkervik, Elsvatn og Unkervatn.

Legger til rette

Hattfjelldal kommune er på offensive med sin satsing på bolyst, stedsuavhengige arbeidsplasser og gründere, og vedtatt en rekke forlokkende ordninger for de som vil etablere deg i kommunen. Det er tilgjengelige tomter, tilflyttertilskudd ved kjøp av hus på 250.000 kroner og leilighet 150.000, og tilskudd til de som vil bygge minihus med 100.000 kroner. 

Jobber du stedsuavhengig så finner du et inspirerende arbeidsfellesskap blant et nettverk av gründere, frilansere og entreprenører i Fjellfolkets Hus. Hattfjelldal har lav arbeidsgiveravgift og ledige kontorlokaler og til rimelig leie. Og om ikke det skulle være nok; Fjellfolkets Hus kan også friste med en egen utstilling med trekkspill, som har en rik tradisjon i fjellfolkets kultur.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Her kan du lese mer om det gode liv i Hattfjelldal
  2. Hattfjelldal: Kommunens egen nettside, med mye annen informasjon.
  3. Oppslagstavla for Hattfjelldal på Facebook - et fint sted å finne informasjon
  4. Nav Arbeidsplassen: Oversikt over alle ledige stillinger i Hattfjelldal
  5. Hattfjelldal har også en egen side for kjøp, salg og bytte på Facebook

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Hattfjelldal?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Svært gode muligheter for rekreasjon og trim i naturen. 

Hattfjelldal har kilometervis med oppkjørte skiløyper, gode muligheter for snøskuterkjøring og hundekjøring. 

Hattfjelldal flyklubb bruker den lokale flystripen, det er bygdekino, bibliotek og samisk kultursenter. Pluss idrettshall og Tuftepark.

Og hvordan kommer man seg hit?

Hattfjelldal ligger 1 times kjøretur fra Mosjøen Lufthavn, som er nærmeste flyplass. Mo i Rana Lufthavn og Hemavan Flyplass ligger også nært. Dersom man ønsker å komme til Hattfjelldal med tog så ligger Nordlandsbanen kun en halvtimes kjøretur unna. Hovedinnfartsårene til Hattfjelldal er RV 73, som også er en mellomriksvei til Sverige, og Sagaveien fra Sverige.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Hattfjelldal på Helgeland

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS