Bo og leve på Røst

Røst er en eksotisk perle midt i tørrfiskens rike

Helt ytterst i verdensberømte Lofoten finner du den livskraftige kommunen Røst, hvor produksjon av tørrfisk har stått sentralt i lokalsamfunnet i over 100 år. 

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det: Quierini-operaen

Starter du din Lofoten-ferd i øst, venter kanskje det aller beste lengst i vest. Der finner du den vakre lille øya Røst, et skattkammer av opplevelser, natur og historie. 

Røst er fylkets minste kommune i utstrekning og den tredje minste i folketall, men:

  • Øya fikk ny skole høsten 2022. Røst har kunstgressbane. 
  • Røst har sin egen røst i Radio Røst.
  • Røst har Quirini-hallen, øyas storstue.
  • Røst har lundefestival.
  • Røst har en årlig operafestival.

Røst har alt du trenger for å leve det gode liv. Livsgrunnlaget for alt på Røst er havet, som også har gitt øya navnet sitt. Naboskapet med Golfstrømmen og andre lokale strømmer som ga øya det norrøne navnet virvel, eller rost – som senere ble til Røst.

Nesten halvparten av de arbeidsføre på Røst har sitt arbeid i tilknytning til fiskeriene. 

Røst har en offensiv og stor hjemmeflåte, men under lofotfisket på vinteren kan det være 500 båter som har base på øya. I årene som kommer vil det investeres flere hundre millioner kroner for å utbedre havna. 

Det gir ikke bare arbeid til fiskerne, men også med videreforedling på land.

Det er nemlig ingenting som gir Røst et sånt særpreg som tørrfisken. Det værharde klimaet medfører at øya er det eneste område nord for polarsirkelen som ikke har registrerte arktiske vintermåneder. 

Dermed har Røst fått et naturgitt fortrinn som på mange måter veier opp for lange avstander og få innbyggere. Røst har et mer perfekt klima for å tørke fisk over lengre perioder enn noen annet sted i verden. 

Italienske spor

Italia er et av de største markedene for norsk tørrfisk og klippfisk, og Røst har sterke bånd til Italia, noe som gjør det helt naturlig å ha den lille norditalienske byen Sandrigo som vennskapsby. 

Sandrigo har fått en holme på Røst i gave, og øya har fått Piazetta Rost – sitt eget torg i Sandrigo.

De senere år er det flere unge fiskere som friskt investerer millioner av kroner i nye båter og kvoter. Røst har alltid levd i et skjebnefellesskap med havet, og høstet både rikdom og sorg. Samfunnet har stått forbausende stødig på sitt ene økonomiske bein, men de senere år har utviklingen av turisme gitt flere og andre typer arbeidsplasser for de 462 innbyggerne. 

Det er den storslåtte naturen som trekker besøkende, blant annet for å se flere av Nord-Europas rikeste fuglefjell, men også for å få muligheten til å dra opp sin egen fangst fra Vestfjorden. Den truede lundefuglen har fått sin egen festival, så røstværingene vet å sette pris på det de har. 

Tørrfisk under produksjon på Røst, Lofoten, Nordland.

Røst - øyriket der tørrfisken råder

Utsikt fra bryggekanten på Røst i Lofoten, Nordland.

Enden av Lofoten – starten av verden

Snitt fra bebyggelsen på Røst. Lofoten, Nord-Norge, torsk, fisk, tørrfisk

Røst er en eksotisk perle midt i havgapet

Men Røst er også kulturøya, med flere festivaler og et sterkt musikkliv. Røst ser en stor verdi i sangen og musikken, og har tro på at den kan virke både som en tradisjonsbærer og en samlende og identitetsskapende kraft. 

Røst er med rette stolt over en sterk dugnadsånd som bidrar til kulturelle aktiviteter og mangfold i lokalsamfunnet. Det er langt fra alle norske lokalsamfunn som har sitt eget sangutvalg og ansetter en øymusikant. Eller opera. 

Den italienske adelsmannen Pablo Querini drev i 1432 drev i land på Røst etter å ha forlist med sitt fartøy, og fra 2012 oppføres operaen om denne historien under Querini-dagene som har vært arrangert siden 2014. I 2018 ble litteraturparken Pietro Querini opprettet.

Æresborgeren Per Fugelli

De 365 øyene som utgjør Røst byr på en unik tilknytning til havet, historien og naturen. Det er et lite samfunn, der alle kjenner alle. Den kjente norske legen Per Fugelli var distriktslege på Røst og Værøy på 1970-tallet og ble så glad i livet og folket ute i storhavet at han skrev bok om det. 

Da han ble utnevnt til æresborger av Røst, sa han at småsteder som Røst gir god helse – og trakk frem samhold, tilhørighet og følelsen av å ha verdi som svært viktig. Og humor og evnen til å kose seg, som han mente er unik på Røst:

– Hvis du hadde sendt opp en latter-satelitt som så ned på Norge, da ville det lyst veldig rødt over Røst, har den velkjente legen og personligheten uttalte. 

Fugelli gikk bort i 2017. Kommer du til Røst i dag, kan du besøke «Ettertanken» - et gammelt vanntårn som er pusset opp og blitt et slags monument over hans tanker om øya han elsket.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Visit Røst er et utmerket sted å starte dersom du enten skal besøke eller flytte hit. 
  2. Vurderer du å flytte til Røst? Sjekk ut kommunens nettsider for praktisk informasjon. 
  3. På Facebook finner du Røst Næringsforening som også kan hjelpe deg i gang.
  4. Nav Arbeidsplassen: Oversikt over alle ledige stillinger i Røst kommune.
  5. Røst har en egen Facebook-side hvor din nye reise kan starte. 

Hjelp, hvor finner jeg sted å bo på Røst?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Røst har idrettslag og et rikt foreningsliv, spesielt innenfor sang og musikk. På skolen ligger folkebadet.

Quierini-operaen har sitt utspring på Røst, og har med årene blitt kjent utover i Europa. Operaen skildrer den italienske adelsmannen Pietro Quirini som var en av 11 skipbrudne handelsmenn som endte opp på Røst. Historien har satt sitt preg på den lille kommunen i Lofoten. 

Og hvordan kommer man seg hit?

Røst har forbindelse med Lofoten og Bodø med fly og båt. 

Widerøe har to daglige avganger til Bodø og Leknes, mens fergen Bodø-Værøy-Røst-Moskenes har to anløp på sommeren og ett resten året. 

Fra 2016 vil fergene drives på hydrogen, som et ledd i det grønne skiftet. 

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Røst, Lofoten og Hålogaland:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS