Bo og leve i Grane på Helgeland

Porten til Nord-Norge er et kjent landemerke langs E6 og i Grane kommune.

Grane – innfallsporten til Nord-Norge. Kommunen som ønsker deg velkommen til vårt rike

Midt i Norge står det et svært skilt som ønsker deg velkommen til Nord-Norge. Da vet du at du er i Grane.

Publisert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Grane Bygdeblad

Skiltet på E6 er for lengst blitt et populært fotoobjekt, men det finnes også mange andre grunner til at du bør stoppe opp her. To av dem er Lomsdal-Visten og Børgefjell - nasjonalparkene som begge ligger innenfor kommunegrensene. 

Granes flaks ligger i en raus natur, med noen av de beste lakseelvene som finnes – og en plassering ved E6. Det er her, ved innfallsporten til all denne mektige naturen, Grane kommune utvikler Laksvollen - et informasjonspunkt for de to nasjonalparkene som skal bli en møteplass for tilreisende og lokalbefolkning.

Møteplass

En av årsakene til at Laksvollen blir etablert er at E6 legges om. Den lakseførende Svenningelva renner forbi det som skal bli et innovativt publikumsbygg, med restaurant og hotell på elvekanten, butikklokaler, ladestasjoner for el-bil, bensinstasjon, oppstillingsplasser for vogntog, bobilparkering – og til og med en luftegård for hunder. 

Området skal tydelig markere at Grane er en nasjonalparkkommune og de besøkende vil nyte godt av de flotte stiene langs elva og tilrettelagte sitteplasser, mens ungene får sin egen spennende lekeplass med zipline og magesug. Det legges opp til en storstilt åpning samtidig som ny E6 åpnes i november 2025.

Helt på grensen

Grane kommune ligger altså på grensen til Trøndelag, og er noe så sjeldent i denne smale delen av Norge som en kommune uten kyststripe. Grane er mye skog, høyfjell, åser og et utall elver og vann. Her er det innlandsklima og innlandskultur som gjelder. 

Det er høye sommertemperaturer og lave vintertemperaturer, men ikke la deg skremme selv om kulderekorden er på minus 44,5 grader.

 Kommunen er et kommunikasjonsmessig knutepunkt og ligger i krysset mellom hovedåren E6 som går nord-sør og RV 73 østover til Sverige. Nordlandsbanen går parallelt med E6 gjennom Grane, og stasjonen ligger på Trofors - administrasjonssenteret der rundt 1000 av kommunens 1500 innbyggere bor.

Wonderful,Landscapes,In,Norway.,Trondelag.,Beautiful,Scenery,Of,Laksforsen,Waterfall

Spektakulære Laksforsen i Grane

Skogen gir arbeid

Jobbene i Grane finner du i det private næringslivet, der det er stor aktivitet innen bygg og anlegg, jordbruk, skogbruk og ikke minst hos flere og flere lokale reiselivsaktører. 

Kommunen er naturlig nok en stor arbeidsgiver, og har de senere år investert i bedre tilbud for eldre og unge – med Grane helsetun og Ungdommens Hus. Næringslivet er variert og stabilt innenfor jordbruk, skogbruk, reindrift, turisme, handel og småindustri – med vindusprodusenten Norgesvinduet Svenningdal som kommunens viktige hjørnesteinsbedrift. 

Jordbruk er fortsatt en viktig næring i Grane, stort sett basert på melke- og kjøttproduksjon, og Grane er en av de største skogbrukskommunene i Nordland.

Finn din neste arbeidsplass. Registrer deg i kandidatbasen vår

Elver og samisk kultur

Grane har tatt posisjonen som innfallsporten til nasjonalparkene og bruker sine elver til å trekke turister med laksefiske, kajakkpadling, rafting og andre naturbaserte opplevelser. 

Men du finner også overraskelser som en lokal motorcrossbane og flyplass for mikrofly – samt fylkets nest største attraksjon, det 17 meter høye og imponerende fossefallet Laksforsen. Grane kan også skryte av noen av de beste lakseelvene i Nord-Norge. 

Ved Trofors møtes elvene Austervefsna og Svenningdalselva og danner vassdraget Vefsna som er det lengste lakseførende vassdraget i Nordland, der du faktisk kan drive laksefiske på en strekning på 44 kilometer. 

Kommunen har i tillegg en sterk samisk kultur, der bygda Majavatn er det naturlige sentrum både for aktiv reindrift og samiske tradisjoner.

Spennende fremtid

Det skjer mye spennende i Grane for tiden, og de neste årene blir viktige for utviklingen av regionen, spesielt som kommunikasjonsknutepunkt og et attraktivt sted for naturbasert reiseliv. Viktige prosesser pågår allerede. 

Utbygging av ny E6 forbi Trofors er i gang, med etableringen av Laksvollen som et verdig punktum. Vefsna skal «gjenåpnes» som laksedestinasjon. 

Grane skal bli et grønt reisemål, og skal - sammen med naboene i Hattfjelldal og Vefsn kommune - sertifiseres med bærekraftmerket til Innovasjon Norge. Slik tar Grane sats inn i fremtiden, med utgangspunkt i historien.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Sjekk ut Grane næringsutvikling om du er nysgjerrig på næringslivet.
  2. Grane Kommune gir deg all nødvendig informasjon.
  3. Grane Idrettslag gir tilbud til barn og unge i kommunen.
  4. Nav Arbeidsplassen: Her får du oversikt over ledige stillinger i Grane.
  5. Action i Grane er en Facebook-gruppe som tar for seg aktiviteten i kommunen.

Hjelp, hvor finner jeg bosted i Grane?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Grane-revyen er en viktig kulturaktør og kilde til selvironi og annen humor. I nasjonalparkregionen Grane sies det at kommunen egentlig bare har ett friluftsområde, og det er HELE kommunen. 

Ellers er det et godt tilbud av aktiviteter; flere idrettslag, skytterlag, ungdomsklubb, trekkspillklubb og motorsportklubb. Med sine naturgitte fordeler har Grane også et aktivt snøscootermiljø.

Og hvordan kommer man seg hit?

Grane er et knutepunkt for vei og bane. Nærmeste by Mosjøen har flyplass og ligger 40 minutter unna på splitter ny E6 nordover. 

Fylkesvei 73 tar av ved Trofors mot Sverige, der du bruker halvannen time før du er i Tärnaby. Fylkesvei 76 går vestover til Brønnøysund som ligger 1 time og 50 minutter unna. E6 går parallelt med jernbanen gjennom dalen Nordlandsbanen har stasjon på Trofors.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Grane og Helgeland

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS