Bo og leve i Evenes i Hålogaland

Store investeringer i jagerflybasen på Evenes har ført til stor optimisme i regionen.

Med nyetablert jagerflybase er det i ferd med å ta av i Evenes

Flyplassen på Evenes er en vinner og investeringer på flere hundre millioner gir vekst og optimisme i en liten kommune som har bestemt seg for å hoppe på toget selv om det går i ekspressfart.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det: Evenes kommune

Evenes ligger sentralt plassert i Ofoten, mellom de to byene Harstad og Narvik. Dette er Nord-Norges tettest befolkede område, og det tredje største arbeidsmarkedet, av og til kalt Hålogaland – og strekker seg fra svenskegrensen i øst til Å i Lofoten i vest. 

En region med et stort spenn og enorme muligheter, spesielt når man får til å samarbeide. En region der de fire småregionene Lofoten, Vesterålen, Harstad og Narvik næringsmessig utfyller hverandre. 

Lofoten og Vesterålen har sine styrker på fisk, oppdrett og turisme, Harstad har sin spisskompetanse og tradisjon på olje og gass, og Narvik er industriby og trafikknutepunktet på den viktige transportlinjen inn i Sverige.

Forsvarets tilstedeværelse og betydning

Det har vært flyplass på Evenes siden 1973, så kommunen er vant til å spille rollen som trafikknutepunkt. Det som er nytt er de mektige investeringene som er gjort og skal gjøres i årene som kommer. 

Disse investeringene, som er både offentlige og private, endrer fremtiden for Evenes.

Utviklingen skyter fart på bakgrunn av flere viktige politiske vedtak som har gitt Forsvaret marsjordre til å oppgradere flystasjonen for store beløp. Evenes er operasjonsbase for jagerfly og patruljefly og base for ambulansehelikopter, og første del av prosjektet ble åpnet høsten 2023, med en prislapp på 1,5 milliarder. Og det er bare begynnelsen. 

Fra 2025 ventes Luftforsvaret å ha 500 ansatte og 300 vernepliktige ved Evenes flystasjon.

Ny næringsvirksomhet

Samtidig blir den sivile flyplassen på Evenes i større og større grad innfallsporten for turister fra Europa, og det etableres stadig nye direkteruter som betyr mye for utviklingen av reiselivet i Evenes og regionene rundt. 

Ny E10 ut til Lofoten og Vesterålen vil korte ned reisetiden, og medføre at befolkningen i disse to regionene heller kan velge Evenes enn Bodø som sin stamruteflyplass. 

Flyplassen er allerede den største arbeidsgiveren i kommunen, men de enorme offentlige investeringene trekker også til seg mer privat kapital, ny næringsvirksomhet og medfører nye arbeidsplasser til Evenes. 

Selskaper som Tesla og Ferda etablerer seg på Evenes og det planlegges hotell, kjøpesenter, pendlerboliger og parkeringshus rett ved siden av flyplassen.

Hoteller og flere nye næringsetableringer i Evenes

Optimismen rår i kommunesenteret Bogen

Dette har ført til en ny optimisme og økt fremtidstro hos de vel 1300 innbyggerne i Evenes, og kommunen legger opp til en offensiv linje for å holde tritt med utviklingen. 

Det betyr blant annet en sterk satsing på boligbygging og annen infrastruktur, for å ta vare på den økningen i innbyggertall som er forventet fremover. Kommunen har til og med opprettet sitt eget «Tilflytterteam» som hjelper nye innbyggere å finne seg til rette. 

Evenes skole er en helt ny 1-10-skole som ligger på Liland, ikke langt unna boligfelt og butikk, med ny flerbrukshall og basseng. Det er barnehager i kommunesenteret Bogen og Liland. Her kan du velge om du vil bo i boligfelt, i moderne leilighet eller mer landlig til. Leie eller eie? Uansett har du naturen som nærmeste nabo.

Rikt friluftstilbud

Evenes består av jord- og skogområder, lange strandlinjer og fjellområder. Landskapet er hovedsakelig lavt, men nord og øst for Bogen finnes det større fjellområder med topper over 1000 moh. 

Vest i kommunen er det flere rike fiskeelver og våtmarksområder som er vernet. Evenes er kjent for sin dugnadsånd. Det er ryddet, kloppet, bygd broer, satt ut benker og anlagt bålplasser langs et løypenett på over 150 kilometer, med over 30 forskjellige turmål, med godt merkede og tilrettelagte turstier. Og skulle ikke dette være nok, så kan du kjøre 40 minutter til Harstad som har et av landsdelens største bad og landsdelens største kulturhus, eller andre veien til Narvik som har et alpintilbud i verdensklasse i Narvikfjellet. Sånn er livet i Evenes – midt i opplevelsen.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Visit Narvik har en egen infoside for Evenes kommune.
  2. Evenes kommune gir deg den informasjonen du trenger for å flytte hit.
  3. Facebook-siden Hva skjer i Evenes har 1400 medlememmer. Her kan du holde deg oppdatert.
  4. Nav Arbeidsplassen: Her får du oversikt over alle ledige stillinger.
  5. Evenes og Tjeldsund har en egen Facebook-side for kjøp og salg.

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Evenes?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Evenes har et fint tilbud av organisert idrett for barn og unge og flere trimtilbud, men utmerker seg spesielt med mange kilometer med tilrettelagte løyper for de som vil bruke naturen.

 Bilsport står sterkt og NMK Hålogaland har sin egen bilsportbane.

Og hvordan kommer man seg hit?

Flytiden fra Evenes til Oslo er 1 time og 50 minutter.

Kjøretiden til Harstad er 40 minutter og Narvik 50 minutter. 

Lofoten og Vesterålen ligger et langt steinkast unna, og kjøretiden dit blir kortere når E10 er ferdig utbedret i årene som kommer.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Evenes i Hålogaland

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS