Bo og leve i Dønna på Helgeland

Dønnamannen, et landemerke på Helgeland

Dønnamannen og det gode liv mellom 3000 øyer, holmer
og skjær

Når den største øya på Helgeland heter Dønna, er det kanskje ikke så unaturlig at kommunen har tatt samme navn.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Ut i øyan

I dette kystlandskapet finner du fjell, fjord, historie og lokal mat rett fra kulturlandskapet.

Dønna ligger rett utenfor Sandnessjøen, bro-koblet sammen med nabokommunen Herøy i sør. Og når du ser på øya derfra, er det først og fremst de 858 metrene av fjellet Dønnamannen du legger merke til, en formasjon med høye, skarpe tinder som er et majestetisk syn selv på lang avstand. Bak Dønnamannen åpner Dønna seg opp i et makeløst kulturlandskap med øyer og holmer så langt øyet kan se, delt opp av slake landeveier, fjell og fjorder med hvite sandstrender og bukter.

Historie

Dette øyriket oser av kystkultur og historie. Jern- og steinalderfunn viser at det var tidlig bosetning på disse øyene og de 40 gravhaugene på Gjessfjordøya forteller også sin historie. Dønna har også fått oppmerksomhet for fallossteinen som ble funnet på Vardhaugen på Glein. Steinen er 89 centimeter høy høy og 50 cm i diameter og ble reist opp for ca 1600 år siden. Glein har for øvrig en forhistorie som gammelt kongesete, som bekreftes av gravhauger og en stor offerhaug. I nyere historie er Dønna også kjent for Bjørnsmartnan - i 1870-årene regnet som landets største kystmarked, med ting og kongelig handelsbevilling. Bjørnsmartnan videreføres den i dag som et fast arrangement annethvert år.

Rik natur

Det varierte landskapet og de lange landeveiene gjør Dønna til et av de beste reisemålene på Helgelandskysten – spesielt hvis du har sykkelen med på tur. Det er broforbindelse til mange av de store øyene i nabokommunen Herøy, og dermed har du svært mange mulige sykkelturer å velge mellom. Reiselivet på Dønna handler om naturopplevelser. Naturen er perfekt for fjellturer, havfiske, RIB-turer og kajakkpadling. Her er reiseliv ennå ikke blitt industri, så du finner mange koselige overnattingssteder, gode restaurantene og særegne nisjebutikker.

Amazing,Landscape,Om,An,Island,Called,Dnna,In,Northern,Norway

Dønna ligger midt på fantastiske Helgelandskysten - og består av 3000 øyer

Pendlerkommune

De ca 1400 fastboende i kommunen bor på øyene Dønna, Løkta og Vandve, mens havørna og måsen hersker over resten av de rundt 3000 øyer, holmer og skjær. Dønna er hovedøya, der omlag 90 prosent av innbyggerne bor. Der ligger også kommunens administrasjonssenter Solfjellsjøen. De fleste arbeidsplassene finnes innen landbruk, fiske, fiskeoppdrett, offentlig virksomhet, reiseliv og service. Nærheten til et spennende arbeidsmarked i Sandnessjøen gjør at cirka 30 prosent av Dønnas yrkesaktive har arbeid utenfor kommunen.

Har du startet jakten på din neste jobb? Registrer deg i vår kandidatbase

Nye næringer

Historisk var Dønna en typisk nordnorsk fiskerikommune der kombinasjonen jordbruk/fiske var den vanlige, men de senere år har fiskerinæringen mistet sin posisjon, og jordbruk har blitt den viktigste næringen. I tillegg kan Dønna glede seg over veksten i de to næringer som gir samfunnet flere ben å stå på, nemlig oppdrett og turisme. Det er flere selskaper som driver oppdrett med laks, torsk og kveite, og turistnæringen er i vekst. Et økende antall besøkende gjør at det ved siden av overnatting og opplevelser også vokser frem nye bedrifter som Heidis Sjokoladedrøm - trolig en av verdens minste sjokoladefabrikker. Kreativiteten blomstrer på Dønna.

Fem fine lenker å sjekke ut:

Hjelp, hvor finner jeg bosted i Dønna?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Det ligger en flerbrukshall i Solfjellsjøen, og det finnes en rekke lag og foreninger, fra spelmannslag til båtforening og en rekke grendelag. Og naturen byr på mange muligheter på fritiden.

I tillegg er det yogatilbud i Dønna, samt at det arrangeres festivaler og andre kulturtilbud hvert eneste år. 

Og hvordan kommer man seg hit?

Bjørn er Dønnas kommunikasjonsknutepunkt. Dønna har gode kommunikasjoner med ei stor og tidsmessig bilferge til og fra fastlandet. I tillegg anløpes Bjørn daglig av hurtigbåt på veg til og fra Bodø/ Nesna og Sandnessjøen. Løkta anløpes av ferje fra Sandnessjøen/Bjørn, mens Vandve anløpes av bilførende ferge fra Solfjellsjøen.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Dønna og Helgeland:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS