Bo og leve i Båtsfjord i Øst-Finnmark

I Båtsfjord handler det aller meste om fiskeri og havbruk. Noe som vises svært godt i havna.

Fiskerihovedstaden Båtsfjord - der alle innbyggerne er samlet på ett sted

Båtsfjord er den eneste gode havna i mils omkrets. Det vet man å utnytte.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Båtsfjord turistinformasjon

I Båtsfjord handler det meste om fisk. Fisk og fiskeindustri.

Går det godt med fiskeriene går det godt med Båtsfjord. Og omvendt.

Folket her lever i et skjebnefellesskap med det mektige Barentshavet, og det er rikdommene her som har gitt folket her grunnlag for å klore seg fast i dette brutale landskapet. De har overlevd på kunnskapen om å bruke havet og høste av det på en bærekraftig måte. Sånn var det før. Sånn er det nå.

Bærebjelken

Det finnes mye erfaring og mange offentlige rapporter som dokumenterer fiskerienes betydning for de små lokalsamfunnene langs kysten av Nord-Norge. Fisket gir et betydelig bidrag til både når det gjelder sysselsetting, verdiskaping og skatteinntekter. 

Kort sagt; det et lokalsamfunn trenger for å være levende. Mens alle de andre viktige fiskeværene i kommunen nå er fraflyttet, har Båtsfjord - innerst inne i den 13 kilometer lange Båtsfjorden – overlevd. 

Båtsfjord er et av de største fiskeværene i Norge hvis man måler det i antall tonn over kai, og det trekker mange av de store aktørene i norsk fiskerinæring; Lerøy Norway Seafood AS, Aker Seafoods AS og Salmar.

Fiskerihovedstaden

Havna har over 7000 skipsanløp hvert eneste år, og de senere år er det investert så mange hundre millioner kroner at smarte lokale hoder med sans for markedsføring har døpt Båtsfjord for «fiskerihovedstaden». 

Båtsfjord slår i bordet med hele sju fiskeforedlingsbedrifter. Med alt fra rekefabrikker til filetfabrikker. Når det gjelder foredling er det få som matcher Båtsfjord, og dette skaper store ringvirkninger for de rundt 2100 innbyggerne. Også havbruk er blitt en viktig næring. Alt dette gir grunnlag for en livlig leverandørindustri innen skipselektronikk, fiskeredskap og verksted. 74 prosent av innbyggerne jobber i privat næringsliv – den høyeste andel i Finnmark. Selvsagt er kommunevåpnet en fiskekrok på blå bakgrunn.

Herd,Of,Reindeer,On,The,Beach,Of,Sandfjordneset,,Near,Hamningberg,

Idylliske Sandfjordneset i Båtsfjord kommune

Rå naturopplevelse

Naturen i Båtsfjord er karrig og storslagen, noe som har gitt vekst i lokalt reiseliv. Kommunen er omkranset av et landskapsvernområde og flere naturreservater, samt Varangerhalvøya Nasjonalpark med arktisk høyfjellslandskap og en urørt natur. 

Stauran fuglefjell ytterst i Syltefjorden er blant Norges største fuglefjell, og i nærområdene rundt Båtsfjord er det flere merkede turløyper og utfartsmål, med blant annet to opplyste turløyper. Syltefjordelva er 30 kilometer lang og er en av Finnmarks beste lakseelver. 

I Syltefjorddalen er det muligheter for både småviltjakt og elgjakt, og vil du ha en spektakulær opplevelse er veien til fraflyttede Hamningberg en del av Nasjonale Turistveger.

Festivaler og travelhet

Kanskje bor det ikke så mange mennesker i Båtsfjord, men kommunen utmerker seg ved at ALLE innbyggerne bor i tettstedet. Takket være fiskeri og landindustri er det en egen travelhet her, som ligner mer på en større nordnorsk by. 

Store avstander til andre småbyer som Kirkenes og Alta, gjør at folket her er vant til å underholde seg selv, med tilbud som kulturskole, ungdomsklubb, kino og bibliotek. 

I tillegg til et sterkt kormiljø og lag og foreninger i alle varianter er det en sterk festivalånd i byen, med egen fuglefestival, Båtsfjordfestivalen, Båtsfjordkonferansen og Vinterlyd i Båtsfjord.

Og er du dame så er du kvalifisert til å gå Midnattskirennet for Kvinner som arrangeres første helga i mai hvert år, og på det meste kan samle opp mot 600-700 turglade kvinner.

Så Fiskerihovedstaden er likevel ikke bare fisk.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Skal du flytte til Båtsfjord, er Facebook-siden til Båtsfjord et fint sted å starte. 
  2. Gjør deg kjent med kommunen gjennom deres egne nettsider.
  3. Dette skjer i Båtsfjord er en Facebook-side som holder deg oppdatert på arrangementer.
  4. Nav Arbeidsplassen: Få oversikt over ledige stillinger i Båtsfjord.
  5. Finn din neste bolig på Båtsfjord Internhandel på Facebook.

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Båtsfjord?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Båtsfjord i fest i månedsskiftet juli-august mobiliserer hele været til konserter, fest og moro. Stedet har et godt tilbud av overnatting og restauranter, samt fritidsaktiviteter som skytebaner, lysløyper, basseng, ridehall, motorcrossbane, lysløyper, kunstgressbane og idrettshall. 

Båtsfjord Sportsklubb har ca 500 medlemmer og tilbyr badminton, fotball, sykling, svømming, bryting, langrenn og skiskyting. 

Og hvordan kommer man seg hit?

Hurtigruten anløper to ganger daglig og Båtsfjord lufthavn er Norges nyeste flyplass med fire daglige avganger daglig til Tromsø, Alta og de andre småflyplassene i Finnmark. 

Fra Båtsfjord går riksvei 891/890 med forbindelse til E6 ved Tana bru.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Båtsfjord i Øst-Finnmark

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS