Bo og leve i Bardu

Setermoen er kommunesenteret i Bardu. Her er mesteparten av kommunens innbyggere bosatt.

Bardu er både kommunen hvor villmark, forsvar, og kraftproduksjon er viktige livsnerver for befolkningen

Bardu kommune er annerledeskommunen i Nord-Norge. Her er det ingen kystlinje, men enorme villmarksområder, iskalde vintre, og svært varme sommere. 

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Bardu Kommune

    Kjært barn har mange navn; Nasjonalparkkommune, Innlandskommune, Villmarkskommune, Forsvarskommune. 

Bardu er alt dette og mere til.

For eksempel en særpreget dialekt som er arven etter alle innflytterne fra Østerdalen og Gudbrandsdalen på 1700- og 1800-tallet.

En annen natur

Mens Instagram-Nord-Norge ofte er kyst og fiskebåt, så stikker Bardu seg ut, med en villmarkskultur og et innlandsklima du ikke finner så mange andre steder i nord. 

Dette er nemlig en av svært få kommuner i landsdelen som ikke har noe kystlinje. Her er det vidde, skogkledde lier, fossefall og innsjøer som preger landskapet – langt unna kystens mer dramatiske natur. 

Er du på jakt etter stabilt skiføre og vinter utendørs når det er vinter på kalenderen, så er Bardu stedet – og dette området har da også fostret mange store norske skinavn. 

Bardu kan slå i bordet med iskalde vintre og varme somre, noe kulderekorden på 38,1 grader og varmerekorden på 33,5 grader forteller om. «Kvalitet og trivsel i friske omgivelser» er kommunens selvforklarende motto.

God plass

Kommunen grenser til Sverige i øst og kommunene Målselv, Sørreisa, Salangen, Lavangen og Narvik, og har store ubebodde utmarks- og fjellområder. 

Ved Altevatnet ligger et av de største hytteområdene i Troms og området er attraktivt rekreasjonsområde som også gir grunnlag for en vekst i naturbasert reiseliv. Med kommunesenteret Setermoen som utgangspunkt har man tilgang på alt man trenger for å bruke denne rike naturen, enten det er fisketurer, jakt eller vandreturer. 

Og her slipper du å gå i kø. Bardu er stor nok til alle, og store deler av kommunen består av ville fjellområder der de store vassdragene med Altevatn og Leinavatn er naturlige ferdselsveier for å komme seg inn i områdene både sommer og vinter.

Bardu,Wooden,Architecture,Heritage,Park.,Antique,Buildings,,Agricultural,Machines,And

Bardu har et rikt og sammensatt kulturliv, hvor man er opptatt av å ivareta historien

Northern,Norway

Barduelva renner som en hovedpulsåre som gir liv til naturen, og lys i husene

Northern,Norway

Innlandsklimaet byr på kalde, stabile vintre – sommeren er som regel både tørr og varm

Polarnatten

I dette området av verden står naturopplevelsene i kø, hele året. Du har det særegne lyset i polarnatten, du har kulden som biter deg i fjeset en dag i februar og du kan la deg fascinere av det dansende nordlyset til du får kink i nakken. 

Disse opplevelsene på vinterstid står i sterk kontrast til lange sommernetter under midnattssolen. Men husk myggmiddel! To storslåtte nasjonalparker ligger i Bardu, Rohkunborri og Øvre Dividalen, og innbyr til turer i naturskjønne omgivelser. 

Forundringspakken med opplevelser inneholder høye fjell og isbreer, jakt og fiske, fugl, fauna og flora. Og villdyrliv med gaupe, bjørn og kongeørn. For å nevne noe. Og skulle du fremdeles ha lyst til å se flere dyr – på nært hold – så finner du verdens nordligste dyrepark Polar Park Arctic Wildlife Centre her.

Forsvaret

Det bor rundt 4000 innbyggere i Bardu, og 2500 av dem i kommunesenteret Setermoen. Det hadde neppe bodd såpass mange mennesker her, hadde det ikke vært for Forsvarets tilstedeværelse. 

Bardu er vertskommune for landets største hærgarnison og Forsvaret har siden slutten av 1800-tallet hatt en omfattende virksomhet her - og er kommunens desidert største arbeidsgiver. Hoveddelen av arbeidsplassene i Bardu kommune er knyttet til Forsvarets virksomhet, offentlig administrasjon og forvaltning, Setermoen militærleir har lange tradisjoner og huser Brigade Nord.

Stort arbeidsmarked

For øvrig finner du arbeidsplassene innen varehandel og overnatting/servering. 

Bardu er, med sine fem store kraftverk, også en stor vannkraftkommune i nasjonal sammenheng. Nummer 36 på listen over de 100 viktigste kraftkommunene. Bardu har også store skogområder og stor virksomhet knyttet til drift av disse. 

En av de store fortrinn med Bardu er de korte avstandene til nabokommunene, som utvider arbeidsmarkedet betydelig og gjør det helt naturlig for folk her å pendle. 23 prosent av de bosatte yrkesaktive i Bardu har arbeid utenfor kommunen. Det betyr at det daglig pendler 500-600 arbeidstakere inn og ut av Bardu, så her er det lett å bo og jobbe.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Lokalavisen Nye Troms dekker Bardu, Målselv og Balsfjord.
  2. Bardu Kommune gir deg informasjonen du trenger for å flytte hit.
  3. Bardu er en nasjonalparkkommune. Her kan du lese mer om Rohkunborri.
  4. Nav Arbeidsplassen: Her kan du finne deg jobb i Bardu.
  5. Facebook-siden iBardu holder deg oppdatert på dagliglivet i kommunen.

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Bardu?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Bardu er en typisk villmarkskommune, hvor store deler av befolkningen er opptatt av friluftsliv. Altevatn er det store utfartsområdet for svært mange i Bardu. 

Setermoen har også sin egen kulturskole, og det finnes et svært aktivt skilag, en fotballklubb med mye aktivitet, og en populær håndballklubb. 

Bardu har også flere bygdelag som har årlige revyer. 

Og hvordan kommer man seg hit?

E6 går gjennom kommunen og det er bare 30 minutters kjøring til Bardufoss flystasjon med direkteruter til Oslo. 

Til byene Tromsø og Harstad tar det to timer å kjøre, og én time til Finnsnes og Narvik. 

Med hele tre flyplasser, Tromsø, Evenes og Bardufoss innen rimelig reisevei, er Bardu godt tilgjengelig.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Bardu i Midt-Troms

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS