Bo og leve i Alta i Vest-Finnmark

Alta sentrum, badet i vinterlys.

Gründere, innovasjon og universitet. Slik er Alta blitt motoren i Finnmark

Med sine 22.000 innbyggere er Alta den største byen i Finnmark, og kan anses som motoren i landets nest største fylke, målt i kvadratkilometer.

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Kunnskapsparken Alta

Alta har fått 5000 nye innbyggere bare de siste 25 årene, og kan skryte av en gründerkultur som gjør at det er mange flere private arbeidsplasser her enn det er offentlige.

Mangfold under polarhimmel

  • Alta er by.
  • Alta er natur.
  • Alta er urfolk.
  • Alta er industri.
  • Alta er fornybar energi og små kompetansebedrifter.
  • Alta er hav og innland, kultur og cappucino

Der byen ligger ved fjorden, er den også innfallsporten til den enorme Finnmarksvidda. Denne barske naturen har siden steinalderen vært møteplass for flere urfolk. Naturen har gitt dem gode vilkår for fiske, industri og reindrift, men også formet et værbitt folk som har erfaring med å vite hvor grensen må gå mellom den menneskelige stahet og naturens ubøyelige vilje. I dag kaller man det «arctic living» på fint. I tidligere tider handlet det om å overleve. Her har alle årstider sine egne unike kontraster å by på, fra den snille midnattsola til det kalde nordlyset og den lange mørketiden. Helleristningene i Alta har vært på UNESCOs verdensarvliste siden 1980-tallet, og noen av dem antas å være 7000 år.

Bruker mulighetene

Det er dette som er grunnmuren og sjela til Alta.

Men så har denne byen – kanskje i motsetning til mange andre byer i Nord-Norge – forvaltet sine naturgitte fordeler på en offensiv måte, og brukt disse til å finne og utvikle nye muligheter.

Nye ambisjoner.

Nye ideer.

Nye arbeidsplasser og ny vekst.

En selvfølge

Slik at da universitetet i Tromsø (UiT) etablerte seg i Alta var det mer en bekreftelse enn en overraskelse. Klart Alta skulle ha sin egen campus! Fakultetet tilbyr så vidt forskjellige studier som biovitenskap, fiskeri og samfunnsvitenskap. Disse unge studentene trekker ungdom fra hele Finnmark, og bidrar på sitt vis til at kommunen har den yngste befolkningen i hele Nord-Norge.

The,Northern,Light,Cathedral,(nordlyskatedralen),In,Alta,In,Northern,Norway

Nordlyskatedralen - et landemerke i
Finnmarks største by

Altaelva,River,In,Norwegian,Finnmark,As,Seen,From,Kaiskuru,Locality

Den vakre Altaelva slynger seg nedover dalen, ut mot finnmarkskysten

Innovasjon

UiT er, sammen med Kunnskapsparken Alta og andre aktører, også et viktig element i en sprudlende lokal gründerkultur. Mentorordninger, etablererpakker, kurs, workshops og fokus på entreprenørskap bidrar til at det helt normalt med 400-500 nye bedrifter i løpet av et år. I Alta er ikke innovasjon noe som er forbeholdt festtaler, men det man har til lunsj hver eneste dag - et begrep med konkret innhold og konkrete resultater. Dermed kan Alta lokke met et variert og spenstig arbeidsmarked.

Urbanitet og vidde

Alta er en svær kommune, men i kompakte Alta er det korte avstander mellom historien og det urbane livet, mellom vidda og fjorden. Kortreist mat her er virkelig kortreist, enten det er fisken fra Altafjorden eller Altaelva, en av Norges beste lakseelver – eller reinkjøttet fra vidda. Fra den mest urbane restauranten sentrum er det bare fem minutter til stillheten og roen. Innover riksvei 93 finner du de kjente samebygdene Karasjok og Kautokeino.

Nye og gamle næringer

Næringslivet er mangfoldig og rikt. Store entreprenører, havbruk, industri, reindrift, fornybar energi og et offensivt reiseliv. 70 prosent av arbeidsplassene i Alta er private. 40 prosent av all detaljomsetning skjer i Alta. Kombinert med landsdelens yngste befolkning gir dette kreativitet, investeringslyst og fremtidstro, og det var ingen overraskelse da NHO rangerte Alta som nummer 2 i Nord-Norge i sitt «kommune-NM».

Fem fine lenker å sjekke ut:

Hjelp, hvor finner jeg bolig i Alta

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiem arkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Alta har de senere år bygd ut sitt utendørstilbud med tilrettelagte friluftsområder, nærturer, toppturer, universelt utformet tursti, samt flere parker og lekeplasser. 

Kommunen har hele 17 kunstgressbaner. 

Finnmarksløpet har start og innkomst i Alta, og hvert år siden 20023 arrangeres Alta Soul & Blues Festival.

Og hvordan kommer man seg hit?

E6 gir forbindelser nordover til Kirkenes og Hammerfest, østover til Kautokeino og det finske og svenske veinettet via riksvei 93. 

Tettstedet Øksfjord har anløp av Hurtigruta og hurtigbåtrute til Hammerfest og den øvrige del av kommunen. Det er fergeforbindelse Øksfjord–Hasvik. Alta lufthavn utvides med forlenget rullebane, og det er knappe to timer med fly til Oslo, og en halvtime til Tromsø.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Alta i Vest-Finnmark

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS