Bo og leve i Sandnessjøen på Helgeland

Havnebyen Sandnessjøen i Alstadhaug kommune.

Sandnessjøen: Sentrum for petroleumsvirksomheten utenfor Helgelandskysten

Sandnessjøen er kommunesenteret og motoren i Alstahaug kommune, og et strategisk havneområde for olje- og gassnæringa utenfor kysten av Helgeland. 

Publisert Sist oppdatert

Skal du besøke én nettside for å finne mer informasjon, så er det:
Helgelands Blad

Skuende ut over dette vakre øyriket ligger fjellmassivet De sju søstre og passer på Alstahaug, midt i en natur som i sin tid inspirerte dikterpresten Petter Dass til å skrive seg inn i den nordnorske folkesjela med mektige salmer og sanger. 

De lærde strides om hvor Petter Dass ble født, men ingen kan bestride at han var prest i Alstahaug fra 1689 til sin død i 1704.

Midt i smørøyet

Alstahaug ligger midt i smørøyet, et overflødighetshorn av natur og opplevelser. Hele kommunen ligger på øyer, der Alsten er den største. 

Med dette som utgangspunkt kan man finne et høvdingsete på Sandnes, padleparadiset Herøy, Petter Dass-museet og sykkeløya Dønna, med det majestetiske fjellet «Dønnamannen», eller andre eventyrlige øyer og fjell. 

Sandnessjøen er et naturlig knutepunkt for kommunikasjonene på Ytre Helgeland, der et offensivt næringsliv bidrar til et spennende arbeidsmarked. Alstahaug er forunt et variert næringsliv med en blomstrende verkstedindustri, skipsbygging, oljeforsyningsbase, havbruk og handel – i tillegg til offentlig virksomhet. 

Sammen med gode oppvekstvilkår, vakker natur og varierte fritidsaktiviteter er dette med på å gjøre Alstahaug til en attraktiv kommune å bo i.

Byen betyr alt

Navet i denne utviklingen er Sandnessjøen, som har 6000 av de rundt 7500 innbyggerne i kommunen, og de som bor der har hatt byfølelse lenge for det formelle vedtaket om bystatus i 1999. 

Sandnessjøen har vært - og er - et viktig trafikknutepunkt og servicesenter for hele denne regionen, blant annet med direktefly til Oslo, daglige hurtigruteanløp og en rekke buss-, ferge- og hurtigbåtruter til distriktet omkring. 

I byen ligger Helgelandssykehuset Sandnessjøen, videregående skole og kontor for teleadministrasjonen i Helgeland. Sandnessjøen har sin egen avis og sine verft, offshoreindustri, næringsmiddelindustri, industrivekstanlegg og næringspark. 

Jo da, dette er definitivt regionsenteret. 

Sterke hjørnestensbedrifter som Helgelandske og Slipen mekaniske verksted gir ringvirkninger til resten av det lokale næringslivet. Så skjer da også veksten i folketallet i hovedsak i byen og nærområdet.

Alstahaug,Historic,Church,Sandnessjen,Northern,Norway

Middelalderkirken i Alstahaug var sentrum for det mektigste området på Helgeland

Helgelandsbrua,Bridge,Agross,The,Leirfjorden,Near,Sandnessjen

Praktfulle Helgelandsbrua forbinder Sandnessjøen og øya Alsten til fastlandet og nabokommunen Leirfjord

Industri og olje

Alstahaug har en vesentlig andel innpendling fra de omliggende kommunene. I 2020 var nesten 25 prosent av arbeidstakerne i kommunen bosatt utenfor. 

Som flere andre kystkommuner på Helgeland er betydningen av tradisjonelt fiskeri mindre enn på Petter Dass sin tid, mens jordbruk fortsatt er en betydelig næring i en av fylkets fremste jordbrukskommuner. Men det er industribyen Sandnessjøen som virkelig er i vekst. 

Byen har trukket vinnerloddet som base for offshorevirksomheten utenfor Helgelandskysten, og det har styrket byens rolle som servicehavn for de maritime næringene. 

Viktigste bransje er verkstedindustrien og særlig merkes bygging av skip og oljeplattformer og maskinindustri, bransjer som er rettet inn mot offshorevirksomheten. Her ligger også Helgeland Næringspark med flere bedrifter som produserer for offshore.

Nye historier

Samtidig som avhengigheten av de gamle primærnæringene avtar, vokser det frem en ung næring som baserer seg på å fortelle historiene om fisken, gården og kysten – nemlig turismen.

Alstahaug er en viktig reiselivskommune, og er også flink til å utnytte sin nærhet til unike opplevelser i nabokommunene, noe som medfører et økende antall turister. Med sine gode kommunikasjoner på vei, fly og båt benyttes Sandnessjøen gjerne som base for fotturer eller øyhopping på denne delen av kysten. 

Om sommeren er det mulig å ta dagsturer med rutebåten til de fleste bebodde øyene i skjærgården utenfor Sandnessjøen, og noe av det fineste med byen er denne nærheten til naturopplevelsene i nabokommunene, enten det er i Dønna, Herøy eller Vega. Her er det kort vei til Dønnamannen, kajakkparadiset og naturreservatene. Midt i smørøyet.

Fem fine lenker å sjekke ut:

  1. Vil du vite mer om næringslivet i Alstahaug? Sjekk den lokale næringsforeninga her.
  2. Alstahaug kommunes egne nettsider gir deg mye informasjon.
  3. Kulturbadet gir deg innsikt i en rekke fritidstilbud.
  4. Nav Arbeidsplassen: Sjekk ledige stillinger i Alstahaug.
  5. Hva skjer i Sandnessjøen? Her er en fin Facebook-gruppe hvor man kan starte jakten på jobb og bolig.

Hjelp, hvor finner jeg bosted i Alstahaug?

Vurderer du å kjøpe bolig, finner du et velfungerende marked, relativt rimelige hus – og det meste legges ut på Finn.no.

Det samme gjelder ikke leiemarkedet. Her går det meste på bekjentskaper, jungeletegrafen og kanskje aller mest:

Lokale Facebook-grupper. Her virker ofte «ønskes leid» bra. Et annet godt tips er gjerne å spørre arbeidsgiver om råd.

Hvilket fritidstilbud og kulturliv finnes?

Kulturbadet slår i bordet med kombinasjonen basseng, konserter og kino for de som liker innendørsaktiviteter, men Alstahaug er spesielt godt egnet til alle typer utendørsaktiviteter.

 Ellers finnes det et stort antall lag og foreninger som dekker de fleste behov, enten du liker idrett, husflid eller lerdueskyting.

Og hvordan kommer man seg hit?

Kortbaneflyplassen har direkte forbindelse blant annet til Bodø, Trondheim og Oslo. Kystriksveien går gjennom kommunen og det går ferje sørover fra Tjøtta til Vevelstad. 

Fra Sandnessjøen går fylkesvei 17 over til Leirfjord på fastlandet og videre nordover via Nesna til Bodø. Fra denne fører fylkesvei 808 til Mo i Rana og fylkesvei 78 til Mosjøen. Hurtigruta anløper Sandnessjøen daglig og i tillegg er det flere hurtigbåtruter til området omkring og til Bodø.

Jobber, arbeidsplasser og historier fra Alstahaug på Helgeland:

  • Hvor?

  • Hva?

Powered by Labrador CMS